Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20188f14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Postępy w słodownictwieKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Józef Błażewicz, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Po ukończeniu kursu student zna charakterystykę rolniczo-technologiczną różnych, także nowych, odmian jęczmienia browarnego; ma wiedzę z zakresu współczesnych rozwiązań w produkcji słodu; rozumie wpływ warunków technologicznych na przebieg i efekty przemian w procesie słodowania ziarna; formułuje kryteria oraz sposoby oceny słodów pilzneńskich i specjalnych; rozróżnia klasyczne i nowoczesne metody otrzymywania brzeczki piwowarskiej.
Umiejętności
Student określa przydatność ziarna jęczmienia do celów słodowniczych, potrafi dobrać i kontrolować parametry poszczególnych etapów otrzymywania słodów różnego typu; potrafi ocenić wartość technologiczną słodów i na jej podstawie zaprojektować proces zacierania.
Kompetencje:
Student dba o powierzone stanowisko pracy; wie, jakie znaczenie ma aktywna postawa oraz współpraca w grupie; wyraża swoje opinie i konfrontuje je ze zdaniem innych; jest zdolny do wypracowania optymalnych rozwiązań; jest otwarty na nowe zadania.Wymagania wstępne:
biochemia, mikrobiologia, technologia fermentacjiTreści kształcenia:
Charakterystyka rolniczo-technologiczna jęczmienia browarnego. Wartość użytkowa nowych odmian jęczmienia browarnego. Biochemiczne oraz technologiczne aspekty tradycyjnego i nowoczesnego słodowania. Możliwości optymalizacji procesów w technologii słodów pilzneńskich i specjalnych. Ochrona słodu przed aktywnością epifitycznej mikroflory ziarna. Kryteria oceny słodów pilzneńskich i specjalnych. Proces zacierania słodów i jego modyfikacje.Literatura:
1. Technologia słodu i piwa, Kunze W., Piwochmiel Sp. z o.o., Warszawa 1999;
2. Browarnictwo, Pazera T., Rzemieniuk T., WSiP, W-wa, 1998.
3. Malts and Malting, ed. Briggs D.E., Blackie Academic London 1998;
4. Malting Technology. EBC Symposium Monograph XXIII, Andernach,1994;
5. Brauwelt International, Journal of the Institute of Brewing, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Agro-Przemysł.
Metody oceny:
Egzamin ustny lub pisemny.
Uwagi: