Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ROSS10047o14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Rośliny zielarskieKierunek:
OgrodnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr hab. Anita BiesiadaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza 1. Student zna sposoby i zasady pozyskiwania surowca zielarskiego O1 WO3,O1 WO6,
2. umie określić zasady standaryzacji surowca oraz jego stabilizacji O1WO14
3. opracowuje założenia uprawy podstawowych gatunków roślin zielarskich, technologię ich zbioru, suszenia i przechowywania w zależności od metody pozyskiwania surowca O1WO14
4. interpretuje działanie i zastosowanie podstawowych grup surowców zielarskich ze względu na zawartość w nim substancji biologicznie czynnych O1W19
5. rozpoznaje wpływ czynników endogennych i egzogennych na skład chemiczny surowca O1WO14
umiejętności 1. student potrafi rozróżnić surowiec zielarski pod względem organograficznym i w podstawowym zakresie gatunkowym O1U03, O1U13
2. potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod uprawę roślin zielarskich dokonując analizy czynników środowiskowych wpływających na rozwój roślin, O1U05
3. rozpoznaje rośliny dostarczające przypraw korzennych, warzywnych i ziołowych, zna ich systematykę, surowce będące w obrocie towarowym, podstawowe zasady uprawy i pozyskiwania surowca O1U13
4. potrafi rozróżniać podstawowe przyprawy na podstawie ich cech użytkowych O1U13
Kompetencje:
ma świadomość znaczenia właściwej uprawy roślin zielarskich na dobrą jakość i bezpieczeństwo surowca zielarskiego dla potrzeb farmaceutycznych, O1-K03, O1-K04
efektywnie działa wg wskazówek, umie pracować w zespole,
przeprowadza proste badania na podstawie wskazówek O1-K05
Wymagania wstępne:
Botanika, Fizjologia roślin, biochemiaTreści kształcenia:
Celem przedmiotu jest przybliżenie studentom wiedzy z zakresu znaczenia roślin leczniczych i przyprawowych w terapii różnych chorób, możliwości korzystania z samoleczenia i niebezpieczeństw tkwiących w tej formie leczenia popularnej wśród coraz większej populacji ludzi na świecie. Student zapozna się z roślinami przyprawowymi i używkami występującymi w Polsce i pochodzącymi z innych stref klimatycznych, będzie miał okazję dokonać analizy sensorycznej podstawowych używek: różnych kaw i herbat. Zdobędzie też wiedzę podstawową na temat uprawy roślin leczniczych i przyprawowych, specyfiki przygotowania surowca do sprzedaży, znaczenia standaryzacji w produkcji leku ziołowego, znaczenia czynników egzo- i endogennych rzutujących na plon i skład chemiczny surowca.Literatura:
Kołodziej B. (red) 2010 Uprawa ziół, poradnik dla plantatorów. PWRiL Poznań.
Bremnes L., Wielka księga ziół. Wiedza i Życie, Warszawa, 1991.
Rumińska A. 1996. Poradnik plantatora ziół
Rumińska A., Suchorska K., Węglarz Z. 1990: Rośliny lecznicze i specjalne. Wyd. SGGW.
Kohlmünzer J. 2000. Farmakognozja. PZWL
Metody oceny:
W zakresie wiedzy: kolokwium pisemne
W zakresie umiejętności praktyczne sprawdzanie rozpoznawania surowca świeżego i suchego,
W zakresie kompetencji dyskusja praca z grupą i ocena
Uwagi: