ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10040f14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Technologia surowców zwierzęcych
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 45 / 45 / 0
Prowadzący: dr hab. Grażyna Krasnowska, prof. nadzw. UP
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student zna podstawy utrwalania surowców zwierzęcych; opisuje procesy technologiczne stosowane w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego; zna terminologię technologiczną stosowana w przemyśle żywnościowym; opisuje ciągi technologiczne i definiuje podstawowe parametry procesów w przetwarzaniu mleka, ja, mięsa drobiu i dużych zwierząt rzeźnych; Umiejętności: Student potrafi dobierać odpowiednie technologie w utrwalaniu surowców zwierzęcych; łączyć poznane technologie w logiczny ciąg operacji służących przetwarzaniu tych surowców; interpretować wpływ stosowanych technologii na właściwości żywności; zaprojektować linie technologiczne stosowane w przetwórstwie mleka, jaj, mięsa drobiu i dużych zwierząt rzeźnych.

Kompetencje: Student potrafi przedstawić najważniejsze procesy technologiczne wykorzystywane w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego. Zna uwarunkowania surowcowe, materiałowe, wyposażenia technicznego celem zapewnienia poprawności operacji technologicznych..

Wymagania wstępne: Podstawy produkcji zwierzęcej, chemia żywności i mikrobiologia żywności.

Treści kształcenia: Technologia produkcji i przetwórstwie mięsa dużych zwierząt rzeźnych i drobiu. Technologie przetwarzania surowców płynnych (jaja, mleko). Tradycyjne oraz nowoczesne techniki utrwalania surowców oraz przetworów mięsnych, drobiarskich, mleczarskich oraz jajecznych. Operacje technologiczne w produkcji koncentratów oraz żywności wygodnej pochodzenia zwierzęcego.

Literatura: 1. Mięso i przetwory drobiowe. Pr. zb. pod red. Grabowski T., Kijowski J. WNT, Warszawa 2004; 2. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka. Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław, 2000; 3. Mięso – podstawy nauki i technologii. Pr. zbior. pod red.. A. Pisuli i E. Pospiecha., Wyd. SGGW, Warszawa 2011; 4.Surowce zwierzęce, ocena i wykorzystanie. Pr. zb. pod red. Z. Litwińczuka. PWRiL, Warszawa, 2004; 5. Mleczarstwo, t.1. Pr. zb. pod red. S. Ziajki., ART. Olsztyn 2008r; 6. Mleczarstwo- Zagadnienia wybrane t.2. Pr. zb. pod red. S. Ziajki , ART. Olsztyn 1997; 7. Ocena i przetwórstwo mięsa. Podręcznik dla studentów. Zin M., Znamierowska A. Rzeszów 2001.

Metody oceny: zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych, kolokwia z ćwiczeń, egzamin pisemny

Uwagi: kurs realizowany w systemie kształcenia na odległość (e-learning)