Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10041f14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Procesy w przetwarzaniu surowców zwierzęcychKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
45 / 45 / 0Prowadzący:
dr hab. Grażyna Krasnowska, prof. nadzw. UPJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student zna podstawowe procesy stosowane w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego; opisuje jednostkowe operacje procesowe w przetwarzaniu żywności; dobiera odpowiednie techniki i technologie przetwarzania różnych surowców pochodzenia zwierzęcego; zna stosowaną terminologię techniczną i technologiczną; zna zasady działania podstawowej aparatury przemysłowej.
Umiejętności:
Student potrafi dobierać odpowiednie metody utrwalania surowców zwierzęcych; łączyć procesy w logiczny ciąg operacji przetwarzania tych surowców; interpretować wpływ stosowanych technologii na właściwości żywności; zaprojektować linie technologiczne stosowane w przetwórstwie mleka, jaj i mięsa drobiu i dużych zwierząt rzeźnych
Kompetencje:
Student jest świadomy wpływu stosowanych procesów na cechy przetwarzanej żywności; jest otwarty na nowości techniczne związane z postępem w przetwórstwie żywności; jest świadomy roli i oddziaływania przemysłu żywnościowego na środowisko.Wymagania wstępne:
Podstawy produkcji zwierzęcej, chemia żywności i mikrobiologia żywności.Treści kształcenia:
Procesy technologiczne w produkcji i przetwórstwie mięsa dużych zwierząt rzeźnych i drobiu. Techniki utrwalania. Procesy w przetwarzaniu surowców płynnych (jaja, mleko). Operacje technologiczne w produkcji koncentratów mlecznych i jajecznych oraz żywności wygodnej z zastosowaniem surowców pochodzenia zwierzęcego.
Literatura:
1. Mięso i przetwory drobiowe. Pr. zb. pod red. Grabowski T., Kijowski J. WNT, Warszawa 2004; 2. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka. Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław, 2000; 3. Mięso – podstawy nauki i technologii. Pr. zbior. pod red.. A. Pisuli i E. Pospiecha., Wyd. SGGW, Warszawa 2011; 4.Surowce zwierzęce, ocena i wykorzystanie. Pr. zb. pod red. Z. Litwińczuka. PWRiL, Warszawa, 2004; 5. Mleczarstwo, t.1. Pr. zb. pod red. S. Ziajki., ART. Olsztyn 2008r; 6. Mleczarstwo- Zagadnienia wybrane t.2. Pr. zb. pod red. S. Ziajki , ART. Olsztyn 1997; 7. Ocena i przetwórstwo mięsa. Podręcznik dla studentów. Zin M., Znamierowska A. Rzeszów 2001. Metody oceny:
zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych, kolokwia z ćwiczeń., egzamin pisemny Uwagi:
kurs realizowany w systemie kształcenia na odległość (e-learning)