ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RIPS10015o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Metrologia
Kierunek: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: Dr inż. Zbigniew Zdrojewski
Język: polski


Efekty kształcenia: Student zna zasady podstawowych pomiarów w zakresie rolniczym i przemysłu spożywczego, dotyczącym energetyki, techniki cieplnej, ziarna, gleby, narzędzi, wybranych metod badawczych.

Kompetencje: Student powinien umieć wykorzystać tę wiedzę z zakresu podstawowych metod pomiarowych w gospodarstwie czy laboratorium, w odniesieniu do rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego.

Wymagania wstępne: Technika cieplna, fizyka, elektrotechnika

Treści kształcenia: Pomiary wybranych parametrów: wilgotność ciał stałych i ziarna, wilgotność powietrza, ciepło spalania materiałów rolniczych i paliw, analiza spalin, zwięzłość, wilgotność i spójność gleby, prędkość i natężenie przepływu cieczy i gazów, aktywności wody, temperatur, zapylenia gazów, dźwięków i ultradźwięków w maszynach rolniczych, dla ziarna katy tarcia, kąty usypu, porowatość, gęstość, współczynnik kształtu, ocena kolorów Student zna metody badawcze tensometryczne, elastooptyczne i holograficzne, pomiary liniowe i kąta, czujniki pomiarowe, błędy pomiarowe.

Literatura: Pomiary cieplne i energetyczne, red. .Mieszkowski M., WNT, W-wa, 1985. Miernictwo przemysłowe, red. Romer E., PWN, 1970. Gleboznawstwo rolnicze, Licznar M., AR W-w, 1999.

Metody oceny: Zaliczenie końcowe na podstawie sprawozdań, projektu i kolokwium.

Uwagi: