Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS20250o14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Miernictwo w technice rolniczejKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 30 / 0Prowadzący:
Dr inż. Zdrojewski Zbigniew, dr hab. inż. Figiel Adam, dr inż. Lejman Krzysztof, dr hab. inż. Stopa Roman, mgr inż. Tomaszewski WiesławJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Ma poszerzona wiedzę w zakresie niektórych działów matematyki i fizyki, niezbędne do opisu przeprowadzonych pomiarów w inżynierii rolniczej
Ma pogłębioną wiedzę w zakresie systemów, technologii i technik pomiarowych stosowanych w produkcji rolniczej, leśnej i spożywczej.
Ma zaawansowana wiedzę w zakresie zagrożeń w środowisku naturalnym, wynikających z przekroczenia wybranych parametrów pomiarowych.
Ma podbudowaną teoretycznie i praktycznie wiedzę w zakresie technik pomiarowych, przyrządów pomiarowych, potrzebnych w obsłudze produkcji rolniczej, polowej, leśnej i zwierzęcej.
Potrafi planować i przeprowadzać pomiary w różnych zakresach inżynierii rolniczej. Potrafi w tym celu wykorzystać różne metody analityczne, symulacyjne i eksperymentalne. Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji pomiarów w inżynierii rolniczej oraz omówić otrzymane wyniki
Potrafi dokonywać identyfikacji i formułować specyfikacje złożonych zadań w zakresie produkcji rolnej, w tym zadań nietypowych
Potrafi ocenić przydatność i możliwość wykorzystania nowych osiągnięć( metod, technologii i technik) w zakresie produkcji rolnej i leśnej
Kompetencje:
Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania się w zakresie wykonywanego zawodu, w tym przyrządów pomiarowych, z wykorzystaniem internetu, targów specjalistycznych, książek i bibliotek.
Wykazuje znajomość ważności, odpowiedzialności i skutków działania inżyniera tego kierunku, przy błędnych pomiarach danych wartości i ich wpływu na jakość żywności czy stan środowiska naturalnego.
Wymagania wstępne:
Fizyka, termodynamika, elektrotechnika, gleboznawstwoTreści kształcenia:
Przedmiotem są wybrane metody pomiarowe w technice rolniczej. Dotyczy to zarówno gleby (zwięzłość, spójność), jak i produktów rolniczych (wilgotność) oraz czynnika gazowego np. suszącego (wilgotność, zapylenie) jak i ciekłego (prędkość, natężenie przepływu). Studenci poznają również: metody elastooptyczne, tensometryczne i holograficzne, sposoby przetwarzania wielkości fizycznych na sygnały elektryczne, znaczenie dźwięków i ultradźwięków w maszynach rolniczych. Dokonywane są również badania ciepła spalania paliwa i produktów żywieniowych oraz pomiary prędkości i natężenia przepływówLiteratura:
Elektrotechnika, urządzenia i układy automatyki – J.Kostro
Pomiary cieplne i energetyczne, red. .Mieszkowski M., WNT, W-wa, 1985.
Miernictwo przemysłowe, red. Romer E., PWN, 1970.
Gleboznawstwo rolnicze, Licznar M., AR W-w, 1999.Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: kolokwium zaliczeniowe
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: sprawozdania z poszczególnych tematów pomiarowych.
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach
Uwagi: