Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20212f14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Zasady Pracy Selekcjonera BydłaKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 20 / 0Prowadzący:
dr hab. Andrzej Zachwieja, prof. nadzwJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student:
W1- ma rozszerzoną wiedzę z zakresu hodowli zwierząt (BH2 - W01)
W2 - ma zaawansowaną wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną związaną z hodowlą zwierząt (BH2 - W03)
W3 - ma zaawansowaną wiedzę dotyczącą kształtowania środowiska rolniczego poprzez hodowlę zwierząt (BH2 - W05)
W4 - ma pogłębioną wiedzę o funkcjonowaniu zwierząt (BH2 - W08)
W5 - wykazuje znajomość nowoczesnych technik wykorzystywanych w hodowli zwierząt (BH2 - W10)
W6 - Ma rozszerzoną wiedzę o ochronie bioróżnorodności zwierząt hodowlanych (BH2 - W13)
Umiejętności: Student:
U1 - Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z dokumentacji hodowlanej (BH2 - U01)
U2 - Samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu hodowli zwierząt (BH2 - U04)
U3 - Samodzielnie planuje systemy hodowli dowolnego gatunku zwierząt. Potrafi dokonać szczegółowej oceny wszystkich elementów decydujących o hodowli zwierząt (BH2 - U05).
U4 - Posiada pogłębioną umiejętność modyfikacji stosowanych technologii w hodowli zwierząt (BH2 - U08)
U5 - Potrafi dokonać szczegółowej oceny prowadzonej hodowli zwierząt ze wskazaniem ewentualnych zagrożeń i błędów metodycznych (BH2 - U11)
U6 - Wykazuje umiejętność ingerowania w poszczególne etapy hodowli i eliminować zagrożenia z wykorzystaniem oryginalnych rozwiązań (BH2 - U12) Kompetencje:
Student:
K1 - Rozumie potrzebę podnoszenia kwalifikacji przez całe życie, potrafi współpracować w grupie BH2 -K01
K2 - Potrafi kierować zespołem biorąc odpowiedzialność za wyniki jego pracy BH2 -K02
K3 - Potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania BH2 -K03
K4 - Ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i podnoszenia kompetencji zawodowych w zakresie hodowli zwierząt BH2 -K07
K5 - Zna zasady tworzenia i prowadzenia przedsiębiorstwa hodowlanego w sektorze rolniczym lub w otoczeniu rolnictwa BH2 -K08 Wymagania wstępne:
genetyka zwierząt, metody hodowlane, planowanie i organizacja hodowli, hodowla bydła, Treści kształcenia:
Organizacja hodowli bydła w Polsce. Ocena wartości użytkowej bydła. Szacowanie wartości hodowlanej. Elementy programu hodowli bydła mlecznego. Wystawy i aukcje zwierząt. Zadania selekcjonerów w tworzeniu i realizacji programów hodowlanych w tym programów oceny i selekcji buhajów Rola selekcjonera bydła mlecznego w gospodarstwie hodowlanym, współpraca z hodowcą, selekcja, dobór, poradnictwo. Literatura:
Regulaminy dotyczące zasad oceny typu i budowy oraz oceny użytkowości bydła. W trakcie realizacji zajęć przedstawiona zostanie aktualna, dostępna w przedstawionym zakresie, literatura tematyczna w periodykach krajowych i zagranicznych. Metody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń - wymagany poziom wiedzy do zaliczenia: 75%.
Obowiązkowe zaliczenie treści wykładów - wymagany poziom wiedzy do zaliczenia: 75%. Uwagi:
Fakultet uzupełniający semestr III