ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20212f14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Zasady Pracy Selekcjonera Bydła
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 20 / 0
Prowadzący: dr hab. Andrzej Zachwieja, prof. nadzw
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student: W1- ma rozszerzoną wiedzę z zakresu hodowli zwierząt (BH2 - W01) W2 - ma zaawansowaną wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną związaną z hodowlą zwierząt (BH2 - W03) W3 - ma zaawansowaną wiedzę dotyczącą kształtowania środowiska rolniczego poprzez hodowlę zwierząt (BH2 - W05) W4 - ma pogłębioną wiedzę o funkcjonowaniu zwierząt (BH2 - W08) W5 - wykazuje znajomość nowoczesnych technik wykorzystywanych w hodowli zwierząt (BH2 - W10) W6 - Ma rozszerzoną wiedzę o ochronie bioróżnorodności zwierząt hodowlanych (BH2 - W13) Umiejętności: Student: U1 - Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z dokumentacji hodowlanej (BH2 - U01) U2 - Samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu hodowli zwierząt (BH2 - U04) U3 - Samodzielnie planuje systemy hodowli dowolnego gatunku zwierząt. Potrafi dokonać szczegółowej oceny wszystkich elementów decydujących o hodowli zwierząt (BH2 - U05). U4 - Posiada pogłębioną umiejętność modyfikacji stosowanych technologii w hodowli zwierząt (BH2 - U08) U5 - Potrafi dokonać szczegółowej oceny prowadzonej hodowli zwierząt ze wskazaniem ewentualnych zagrożeń i błędów metodycznych (BH2 - U11) U6 - Wykazuje umiejętność ingerowania w poszczególne etapy hodowli i eliminować zagrożenia z wykorzystaniem oryginalnych rozwiązań (BH2 - U12)

Kompetencje: Student: K1 - Rozumie potrzebę podnoszenia kwalifikacji przez całe życie, potrafi współpracować w grupie BH2 -K01 K2 - Potrafi kierować zespołem biorąc odpowiedzialność za wyniki jego pracy BH2 -K02 K3 - Potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania BH2 -K03 K4 - Ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i podnoszenia kompetencji zawodowych w zakresie hodowli zwierząt BH2 -K07 K5 - Zna zasady tworzenia i prowadzenia przedsiębiorstwa hodowlanego w sektorze rolniczym lub w otoczeniu rolnictwa BH2 -K08

Wymagania wstępne: genetyka zwierząt, metody hodowlane, planowanie i organizacja hodowli, hodowla bydła,

Treści kształcenia: Organizacja hodowli bydła w Polsce. Ocena wartości użytkowej bydła. Szacowanie wartości hodowlanej. Elementy programu hodowli bydła mlecznego. Wystawy i aukcje zwierząt. Zadania selekcjonerów w tworzeniu i realizacji programów hodowlanych w tym programów oceny i selekcji buhajów Rola selekcjonera bydła mlecznego w gospodarstwie hodowlanym, współpraca z hodowcą, selekcja, dobór, poradnictwo.

Literatura: Regulaminy dotyczące zasad oceny typu i budowy oraz oceny użytkowości bydła. W trakcie realizacji zajęć przedstawiona zostanie aktualna, dostępna w przedstawionym zakresie, literatura tematyczna w periodykach krajowych i zagranicznych.

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń - wymagany poziom wiedzy do zaliczenia: 75%. Obowiązkowe zaliczenie treści wykładów - wymagany poziom wiedzy do zaliczenia: 75%.

Uwagi: Fakultet uzupełniający semestr III