ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS10041f14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Hodowla Bydła (II)
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr hab. Andrzej Zachwieja, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: W01 - ma szczegółową wiedzę z zakresu hodowli bydła[ZO1 – W13]; W03 - ma szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji bydła [ZO1 – W15]. Umiejętności: U01 - posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z dokumentacji hodowlanej [ZO1 – U01]; U02 - wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie projektowe dotyczące szeroko rozumianej hodowli bydła, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski[ZO1 – U04]; U03 - analizuje procesy biologiczne towarzyszące hodowli bydła [ZO1 – U05]; U04 - posiada umiejętność opracowywania założeń hodowlanych dla bydła [ZO1 – U07]; U05 - potrafi opracować projekty z zakresu hodowli bydła [ZO1 – U09]; U06 - wykazuje umiejętność ingerowania w poszczególne etapy hodowli bydła oraz ma zdolność eliminowania zagrożeń przy wykorzystaniu odpowiednich metod [ZO1 – U14].

Kompetencje: K01 - potrafi w sposób odpowiedzialny odnosić się do zwierząt [ZO1 – K03]; K02 - ma świadomość odpowiedzialności za skutki niewłaściwie prowadzonej hodowli bydła [ZO1 – K06]; K03 - potrafi w sposób świadomy i odpowiedzialny prowadzić hodowlę bydła realizując założenia i cele hodowlane [ZO1 – K08]; K04 - ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie hodowli bydła [ZO1 – K10].

Wymagania wstępne: Podstawy hodowli zwierząt, Genetyka, Chów i hodowla bydła.

Treści kształcenia: Hodowla bydła – aspekty organizacyjne. Metody hodowlane wykorzystywane w hodowli bydła. Ocena wartości użytkowej bydła. Dokumentacja hodowlana. Szacowanie wartości hodowlanej bydła. Realizacja celów hodowlanych – programy genetycznego doskonalenia bydła. Projektowanie chowu i hodowli bydła.

Literatura: 1. Szulc T., Litwińczuk Z. (redakcja): Hodowla i użytkowanie bydła. PWRiL Warszawa, 2005; 2. Dokumentacja hodowlana oraz informacje zawarte w zasadach oceny wartości użytkowej i hodowlanej PFHBiPM oraz PZHiPBM.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: 2 pisemne sprawdziany na ocenę, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności, ocena z projektu z zakresu chowu i hodowli bydła. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen. Zaliczenie przedmiotu:studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązuje zaliczenie pisemne w formie testu z materiałów wykładowych trwającego 45 min.

Uwagi: Fakultet zawodowy (semestr VI)