Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ICSS10045f14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Bezpieczeństwo produkcji surowców pochodzenia zwierzęcego Kierunek:
Inżynieria BezpieczeństwaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 45 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Zbigniew DobrzańskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Zna podstawowe zasady bezpieczeństwa w chowie zwierząt i produkcji surowców zwierzęcych, zna krytyczne punkty i zagrożenia dla człowieka –właściciela/obsługi zwierząt oraz w procesach pozyskiwania surowców, zna metody oceny systemy utrzymania i użytkowania zwierząt, zna zasady GAP (Good Agricultural Practice) i GMP (Good Manufactoring Practice) oraz BAT (Best Available Technique) w odniesieniu do produkcji zwierzęcej.
Umiejętności
Potrafi ocenić systemy utrzymania zwierząt i dokonać kontroli warunków środowiskowych (metoda TGI-200, metoda SPIWET, ocena funkcjonalno-pomiarowa), ocenić jakość surowców i pasz oraz niekonwencjonalnych dodatków paszowych (laboratoryjna kontrola zanieczyszczeń) oraz wykonać podstawowe analizy czynników zagrożenia (krytycznych) w produkcji surowców zwierzęcych.
Kompetencje społeczne
Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo produkcji surowców pochodzenia zwierzęcego oraz produktów ubocznych z chowu zwierząt i przetwórstwa surowców zwierzęcych.
Kompetencje:
Wymagania wstępne:
chemia, fizyka, ergonomia, biologiaTreści kształcenia:
Prawodawstwo w zakresie produkcji zwierzęcej (utrzymanie, użytkowanie, żywienie, transport, ubój).
Technologie i biobezpieczeństwo w produkcji zwierzęcej (bydło, konie, trzoda chlewna, drób, owce i kozy, ryby, pszczoły, zwierzęta futerkowe, zwierzęta jeleniowate) a jakość surowców zw. pochodzenia. Oddziaływanie ferm zwierząt i obiektów towarzyszących na środowisko – potencjalne zagrożenia (pozwolenia zintegrowane). Wymogi bezpieczeństwa obrotu handlowego paszami na terenie UE. Problemy i metody bezpiecznego zagospodarowania produktów ubocznych z produkcji zwierzęcej i przemysłu rolno-spożywczego (analiza laboratoryjna). Wymagania higieniczne wody pitnej – wpływ na jakość surowców i produktów zwierzęcego pochodzenia (metody kontroli). Wymagania higieniczne powietrza w pomieszczeniach inwentarskich oraz materiałów ściółkowych (metody kontroli). Wpływ chorób zwierząt na jakość surowców i produktów zw. pochodzenia. Ekologiczne podstawy chowu zwierząt i zasady produkcji ekologicznej żywności. Ochrona zwierząt podczas katastrof i zagrożenia bioterorystyczne.
Literatura:
1. Jamroz D. (red.) Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Wyd. Nauk. PWN, W-wa 2004 (t. I-III). 2. Kołacz R., Dobrzański Z. Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich. Wyd. Elma, AR W-w 2006. 3. Szulc T. (red.). Chów i hodowla zwierząt. Wyd. Elma, AR Wrocław 2005. 4. Małecka M. (red.). Żywność bezpieczna dla konsumenta. Wyd. AE, Poznań 2005. 5. Szynkowska I., Zwoździak J. (red.). Współczesna problematyka odorów. Wyd. WNiT, Warszawa 2010. 6. Marcinie B. (red.). Misja nauk chemicznych. Wyd. Nauka i Innowacje, Poznań 2011.
Metody oceny:
zaliczenie trzech projektów, 2 kolokwia, egzamin pisemny
Uwagi:
Przedmiot do wyboru-Blok C