Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20073f14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Fizjologia Trawienia i WchłanianiaKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 20 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Bogusław Fuchs Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
W1-Posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu biologii zwierząt z uwzględnieniem funkcjonowania procesów trawienia i wchłaniania u bydła, trzody chlewnej i drobiu [BH2-W01; R2A_01].
W2-Wykazuje szczegółową wiedzę z zakresu produkcji zwierzęcej trzech podstawowych gatunków zwierząt utrzymywanych gospodarsko [BH2-W06; R2A_03].
Umiejętności:
U1-Na podstawie zdobytej wiedzy potrafi wprowadzić niezbędne modyfikacje w systemie żywienia zwierząt [BH2-U07; R2A_U06].
U2-Potrafi samodzielnie ocenić stan środowiska i zdrowia zwierząt oraz dobrać odpowiednie metody ich poprawy [BH2-U10; R2A_U06].Kompetencje:
K1-Rozumie potrzebę podnoszenia klasyfikacji przez całe życie, potrafi współpracować w grupie [BH2-K01; R2A_K01].
K2-Posiada świadomość odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego [BH2-K05; R2A_K05].
K3-Wykazuje znajomość działań zmierzających do ograniczania ryzyka i przewidywania skutków działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska [BH2-K06; R2A_K06].Wymagania wstępne:
Żywienie zwierząt, produkcja pasz przemysłowych.Treści kształcenia:
Zachodzenie procesów fizjologicznych regulujących pobranie paszy i wody przez trzy podstawowe gatunki zwierząt gospodarskich (bydła, świn i drobiu). Przebieg trawienia i wchłaniania w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego. Procesy fizjologiczne zachodzące podczas wchłaniania związków mineralnych i witamin oraz procesy fermentacji w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego. Choroby metaboliczne i niedoborowe u zwierząt gospodarskich.Literatura:
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, pod red. D. Jamroz, Tom 1, 2, 3. Wyd. PWN, 2001.Metody oceny:
Po przeprowadzonym cyklu wykładów i ćwiczeń jednego z trzech gatunków zwierząt studenci piszą sprawdzian 45 minutowy, który obejmuje 3-4 pytania. W sumie piszą trzy testy. Każdy sprawdzian jest oceniany na stopień i służy do wyciągnięcia średniej. W przypadku usprawiedliwionej nieobecności studenta na zajęciach sprawdzających wiedzę lub uzyskania negatywnej oceny ze sprawdzianu pisemnego student przystępuje ponownie do sprawdzianu z danego zakresu materiału, który zalicza w formie ustnej. Po uzyskaniu trzech pozytywnych ocen z 3 testów jest wystawiana ocena średnia, która wpisywana jest do indeksu. Jedna usprawiedliwiona nieobecność na ćwiczeniach musi być ustnie zdana z określonej partii materiału.Uwagi:
Fakultet specjalizacyjny semestr I PPiDŻ