Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
IISN10358o14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Termodynamika technicznaKierunek:
Inżynieria ŚrodowiskaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
9 / 18 / 0Prowadzący:
dr inż. Tomasz TymińskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza -
Ma wiedzę w zakresie fizyki obejmującą podstawy termodynamiki; rozumie procesy przekazywania energii i wymiany ciepła występujące w instalacjach i urządzeniach inżynierskich oraz gospodarstwach domowych; zna najważniejsze parametry charakteryzujące czynnik termodynamiczny i efekt energetyczny przemian i obiegów termodynamicznych; zna podstawowe zasady ograniczania strat ciepła przez przegrody.
Umiejętności -
Umie stosować wiedzę z termodynamiki do rozwiązywania problemów technicznych; potrafi opisać problem z zakresu przemian i obiegów termodynamicznych w urządzeniach cieplnych oraz przeprowadzić dla nich obliczenia parametrów czynnika i efektu energetycznego; umie wykonać podstawowe obliczenia wymiany ciepła; potrafi obliczyć straty ciepła przez przegrody.
Kompetencje:
Propaguje w społeczeństwie odpowiednich postaw i rozwiązań energooszczędnychWymagania wstępne:
fizyka, mechanika płynów, matematykaTreści kształcenia:
Podstawowe pojęcia i wielkości stosowane w termodynamice technicznej. Gazy doskonałe, półdoskonałe i rzeczywiste. Przemiany termodynamiczne. Bilans substancjalny i energetyczny. Zasady termodynamiki. Obiegi termodynamiczne. Przemiany fazowe. Para wodna jako czynnik termodynamiczny. Teoria powietrza wilgotnego – podstawowe parametry. Podstawowe przemiany powietrza wilgotnego. Ustalona i nieustalona wymiana ciepła. Złożona wymiana ciepła. Ogólna charakterystyka wnikania ciepła.Literatura:
1. Szargut J. i in.: Zadania z termodynamiki technicznej. Wyd. PŚl., Gliwice 2001; 2. Szargut J.: Termodynamika. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2000; 3. Kaleta A., Wojdalski J.: Technika i gospodarka cieplna w rolnictwie i przemyśle spożywczym. Przykłady i zadania. Wyd. SGGW, Warszawa 2000; 4. Wiśniewski S.: Termodynamika techniczna. WNT, Warszawa 1999; 5. Kaleta A.: Zbiór zadań z techniki cieplnej. Wyd. SGGW, Warszawa 1993; 6. Przydróżny J., Ferencowicz J.: Klimatyzacja. Wyd. PWr., Wrocław 1988; 7. Pabis J.: Podstawy techniki cieplnej w rolnictwie, PWRiL, Warszawa 1987; 8. Hobler T.: Ruch ciepła i wymienniki. WNT, Warszawa 1986.Metody oceny:
forma pisemna - 3 kolokwia, 1 testUwagi: