ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20100f14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Biologia Mleka
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 20 / 0
Prowadzący: dr hab. Andrzej Zachwieja, prof. nadzw.
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student : W1 - zna znaczenie mleka w żywieniu zwierząt i człowieka (BH2 - W 07); W2 – zna właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne mleka oraz potrafi je zdefiniować (BH2 - W 07); W3 - ma ogólną i szczegółową wiedzę o procesach powstawania mleka i potrafi je scharakteryzować (BH2 – W 06, W 07, W 11); W4 – zna podstawy analityki mleka na kolejnych etapach jego produkcji i przetwórstwa(BH2 - W 10); Umiejetności: Student: U1 – sprawnie i bezpiecznie posługuje się aparaturą laboratoryjną wykorzystywaną do analiz mleka (BH2 – U4); U2 – zna chemiczne metody oceny składu i jakości mleka i potrafi organizować ich oznaczanie (BH2 – U09); U3 – potrafi ocenić jakość produktów mleczarskich (BH2 – U09, U12); U4 – potrafi określić zakres zafałszowań mleka i je interpretować (BH2 – U09, U12); U5 – zna zakres badań chemicznych i mikrobiologicznych mleka na poszczególnych etapach produkcji i przetwarzania i potrafi je wykonać(BH2 - U09, U11);

Kompetencje: K1 –Rozumie znaczenie mleka w żywieniu ssaków i człowieka i potrzebę dalszego doskonalenia wiedzy na temat jego funkcji i znaczenia, szczególnie w żywieniu człowieka (BH2 - K05); K2 –ma świadomość znaczenia badań mleka dla bezpieczeństwa produkcji i konsumpcji(BH2 - K05, BH2 – K06); K3 –wykazuje umiejętność współpracy w zespole badań oraz analiz cech mleka(BH2 - K01, BH2 - K02, BH2 - K03);

Wymagania wstępne: chemia, biochemia, fizjologia

Treści kształcenia: Produkcja i znaczenie mleka różnych ssaków w żywieniu noworodków i człowieka, fizjologia powstawania mleka, skład, właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych mleka oraz siary, prozdrowotne właściwości składników mleka dla człowieka, przetwórstwo mleka różnych gatunków ssaków, kierunki przetwarzania mleka, humanizacja mleka, mleko w profilaktyce i lecznictwie.

Literatura: Szulc T (red.): Mleko – biologia, chemia, analizy, Wydawnictwo UP we Wrocławiu, 2011 2. Szulc T.: Tajemnice Mleka. Wydawnictwo UP we Wrocławiu, 2012 Szulc T., Zachwieja A.: Siara eliksir życia osesków. Wydawnictwa Akademii Rolniczej we Wrocławiu 1988 Litwińczuk A, Litwińczuk Z., Barłowska J., Florek M. Surowce zwierzęce, ocena i wykorzystanie. PWRiL Warszawa 2004. Jurczak M.: Mleko, produkcja, badanie, przerób. Wydawnictwo SGGW Warszawa 2005 Polskie Normy oceny jakości mleka

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń : Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa. Nieobecność na ćwiczeniach musi być odrobiona. Studenci przygotowują się do każdego ćwiczenia, co sprawdzane jest przed ich rozpoczęciem. Z każdej grupy ćwiczeń studenci piszą sprawdzian. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej uzyskanych ocen. Zaliczenie przedmiotu: Całość przedmiotu jest zaliczana na podstawie sprawdzianu – studenci przez 90 minut odpowiadają Na 5 pytań problemowych. Studenci, którzy opanowali najlepiej przedmiot otrzymują certyfikat z zakresu badań i analiz mleka.

Uwagi: Fakultet uzupełniający semestr I