Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20100f14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Biologia MlekaKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 20 / 0Prowadzący:
dr hab. Andrzej Zachwieja, prof. nadzw.Język:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student :
W1 - zna znaczenie mleka w żywieniu zwierząt i człowieka (BH2 - W 07);
W2 – zna właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne mleka oraz potrafi je zdefiniować (BH2 - W 07);
W3 - ma ogólną i szczegółową wiedzę o procesach powstawania mleka i potrafi je scharakteryzować (BH2 – W 06, W 07, W 11);
W4 – zna podstawy analityki mleka na kolejnych etapach jego produkcji i przetwórstwa(BH2 - W 10);
Umiejetności: Student:
U1 – sprawnie i bezpiecznie posługuje się aparaturą laboratoryjną wykorzystywaną do analiz mleka (BH2 – U4);
U2 – zna chemiczne metody oceny składu i jakości mleka i potrafi organizować ich oznaczanie (BH2 – U09);
U3 – potrafi ocenić jakość produktów mleczarskich (BH2 – U09, U12);
U4 – potrafi określić zakres zafałszowań mleka i je interpretować (BH2 – U09, U12);
U5 – zna zakres badań chemicznych i mikrobiologicznych mleka na poszczególnych etapach produkcji i przetwarzania i potrafi je wykonać(BH2 - U09, U11); Kompetencje:
K1 –Rozumie znaczenie mleka w żywieniu ssaków i człowieka i potrzebę dalszego doskonalenia wiedzy na temat jego funkcji i znaczenia, szczególnie w żywieniu człowieka (BH2 - K05);
K2 –ma świadomość znaczenia badań mleka dla bezpieczeństwa produkcji i konsumpcji(BH2 - K05, BH2 – K06);
K3 –wykazuje umiejętność współpracy w zespole badań oraz analiz cech mleka(BH2 - K01, BH2 - K02, BH2 - K03); Wymagania wstępne:
chemia, biochemia, fizjologiaTreści kształcenia:
Produkcja i znaczenie mleka różnych ssaków w żywieniu noworodków i człowieka, fizjologia powstawania mleka, skład, właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych mleka oraz siary, prozdrowotne właściwości składników mleka dla człowieka, przetwórstwo mleka różnych gatunków ssaków, kierunki przetwarzania mleka, humanizacja mleka, mleko w profilaktyce i lecznictwie. Literatura:
Szulc T (red.): Mleko – biologia, chemia, analizy, Wydawnictwo UP we Wrocławiu, 2011
2. Szulc T.: Tajemnice Mleka. Wydawnictwo UP we Wrocławiu, 2012
Szulc T., Zachwieja A.: Siara eliksir życia osesków. Wydawnictwa Akademii Rolniczej we Wrocławiu 1988
Litwińczuk A, Litwińczuk Z., Barłowska J., Florek M. Surowce zwierzęce, ocena i wykorzystanie. PWRiL Warszawa 2004.
Jurczak M.: Mleko, produkcja, badanie, przerób. Wydawnictwo SGGW Warszawa 2005
Polskie Normy oceny jakości mlekaMetody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń : Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa. Nieobecność na ćwiczeniach musi być odrobiona. Studenci przygotowują się do każdego ćwiczenia, co sprawdzane jest przed ich rozpoczęciem. Z każdej grupy ćwiczeń studenci piszą sprawdzian. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej uzyskanych ocen.
Zaliczenie przedmiotu: Całość przedmiotu jest zaliczana na podstawie sprawdzianu – studenci przez 90 minut odpowiadają Na 5 pytań problemowych. Studenci, którzy opanowali najlepiej przedmiot otrzymują certyfikat z zakresu badań i analiz mleka. Uwagi:
Fakultet uzupełniający semestr I