Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20164f14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Obrót Produktami Pochodzenia Zwierzęcego I Podstawy PrzetwórstwaKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Bożena Patkowska-SokołaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student:
W 1- zna szczegółowo rodzaje i właściwości surowców zwierzęcych z uwzględnieniem udoskonalonych bądź zmienionych w wyniku nowoczesnych technologii [BH2_W07; R2A_W03];
W2 – ma pogłębioną wiedzę z zakresu możliwości pozyskiwania produktów pochodzenia zwierzęcego [BH2_W11; R2A_W05];
Umiejętności:
U1 – samodzielnie potrafi dokonać oceny produktów pochodzenia zwierzęcego [BH2_U09; R2A_U06];Kompetencje:
K1- ma świadomość odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości oraz kształcenie i stan środowiska naturalnego [BH2_K05; R2A_K05];Wymagania wstępne:
Towaroznawstwo produktów pochodzenia zwierzęcego.Treści kształcenia:
Podstawowe zasady obrotem i przetwórstwem produktów pochodzenia zwierzęcego.Literatura:
1. Pikul J. (red.): Ocena technologiczna surowców i produktów przemysłu drobiarskiego. Wyd. AR Poznań, 1993.
2. Znaniecki P. (red.): Zarys obrotu , oceny i przetwórstwa surowców pochodzenia zwierzęcego. PWRiL Warszawa, 1983..
3. Litwińczuk Z. (red.): Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych. Wyd. UP Lublin, 2001.Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń: 5 sprawdzianów pisemnych na ocenę, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce, aktywności.Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieobecność nieusprawiedliwioną.
Zaliczenie przedmiotu:
Studentów posiadających zaliczenie z ćwiczeń obowiązuje egzamin pisemny w formie opisowej (8 pytań), przeprowadzony w sesji egzaminacyjnej. Egzamin trwa 90 minut. Jeśli nie zostanie zaliczony w I terminie, student ma prawo ponownie zdawać go ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.Uwagi:
Przedmiot kierunkowy II