ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20164f14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Obrót Produktami Pochodzenia Zwierzęcego I Podstawy Przetwórstwa
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Bożena Patkowska-Sokoła
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student: W 1- zna szczegółowo rodzaje i właściwości surowców zwierzęcych z uwzględnieniem udoskonalonych bądź zmienionych w wyniku nowoczesnych technologii [BH2_W07; R2A_W03]; W2 – ma pogłębioną wiedzę z zakresu możliwości pozyskiwania produktów pochodzenia zwierzęcego [BH2_W11; R2A_W05]; Umiejętności: U1 – samodzielnie potrafi dokonać oceny produktów pochodzenia zwierzęcego [BH2_U09; R2A_U06];

Kompetencje: K1- ma świadomość odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości oraz kształcenie i stan środowiska naturalnego [BH2_K05; R2A_K05];

Wymagania wstępne: Towaroznawstwo produktów pochodzenia zwierzęcego.

Treści kształcenia: Podstawowe zasady obrotem i przetwórstwem produktów pochodzenia zwierzęcego.

Literatura: 1. Pikul J. (red.): Ocena technologiczna surowców i produktów przemysłu drobiarskiego. Wyd. AR Poznań, 1993. 2. Znaniecki P. (red.): Zarys obrotu , oceny i przetwórstwa surowców pochodzenia zwierzęcego. PWRiL Warszawa, 1983.. 3. Litwińczuk Z. (red.): Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych. Wyd. UP Lublin, 2001.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: 5 sprawdzianów pisemnych na ocenę, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce, aktywności.Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieobecność nieusprawiedliwioną. Zaliczenie przedmiotu: Studentów posiadających zaliczenie z ćwiczeń obowiązuje egzamin pisemny w formie opisowej (8 pytań), przeprowadzony w sesji egzaminacyjnej. Egzamin trwa 90 minut. Jeśli nie zostanie zaliczony w I terminie, student ma prawo ponownie zdawać go ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.

Uwagi: Przedmiot kierunkowy II