ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00216o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Agronomia (2012/13)
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: Dr hab. Piotr Sobkowicz, prof. nadzw
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: 1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy Student po zakończonym kursie: a) definiuje rodzaje produkcji roślinnej, wskazuje na jej specyfikę, prezentuje produkcję roślinną w różnych systemów rolnictwa c) identyfikuje czynniki siedliskowe w jakich odbywa się produkcja roślinna: klimatyczne, glebowe, topograficzne, biotyczne i antropogeniczne d) opisuje czynniki agrotechniczne: uprawę roli, przygotowanie pola do siewu, nawożenie organiczne i mineralne, metody i środki ochrony roślin przed chwastami e) przedstawia grupy użytkowe roślin uprawnych, najważniejsze gatunki należące do tych grup, ich znaczenie, zasady uprawy, zbioru oraz zagospodarowania plonu 2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności Student po zakończonym kursie: a) ocenia uwarunkowania przyrodnicze produkcji roślinnej w gospodarstwie, wskazuje możliwości czynnego i biernego regulowania czynników siedliskowych b) analizuje dobór gatunków i odmian do warunków klimatycznych i glebowych gospodarstwa, stosowane metody uprawy roli, nawożenia i regulowania zachwaszczenia c) szacuje ryzyko uprawy gatunków ozimych, erozji wodnej na zboczach, oraz negatywnego oddziaływania agrotechniki na środowisko

Kompetencje: Kompetencje personalne: a) student potrafi znaleźć właściwe rozwiązanie postawionego problemu b) jest świadomy zagrożeń dla środowiska wynikających z prowadzonej działalności

Wymagania wstępne: biologia

Treści kształcenia: Specyfika polowej produkcji roślinnej, idea zrównoważonego rozwoju w rolnictwie, poziomy organizacji agroekosystemu i struktura troficzna, różnice między agro- i ekosystemem, czynniki siedliska i możliwości ich regulowania, systemy uprawy roli, typy nawozów i ich stosowanie, metody ochrony roślin, chwasty, ich szkodliwość, uprawa roślin zbożowych, okopowych, strączkowych i motylkowych pastewnych, współczesne systemy rolnictwa

Literatura: 1. Świętochowski B (red.). Ogólna Uprawa Roli i Roślin. PWRiL, Warszawa 1996. 2. Jasińska Z., Kotecki A (red.). Szczegółowa uprawa roślin. Praca zbiorowa. T 1-2. Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Wrocław 2003.

Metody oceny: Obowiązkowe, pisemne zaliczenie w formie testu, zasób wiedzy wymagany do zaliczenia 60%

Uwagi: