Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00216o14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Agronomia (2012/13)Kierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
Dr hab. Piotr Sobkowicz, prof. nadzwJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy
Student po zakończonym kursie:
a) definiuje rodzaje produkcji roślinnej, wskazuje na jej specyfikę, prezentuje produkcję roślinną w różnych systemów rolnictwa
c) identyfikuje czynniki siedliskowe w jakich odbywa się produkcja roślinna: klimatyczne, glebowe, topograficzne, biotyczne i antropogeniczne
d) opisuje czynniki agrotechniczne: uprawę roli, przygotowanie pola do siewu, nawożenie organiczne i mineralne, metody i środki ochrony roślin przed chwastami
e) przedstawia grupy użytkowe roślin uprawnych, najważniejsze gatunki należące do tych grup, ich znaczenie, zasady uprawy, zbioru oraz zagospodarowania plonu
2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności
Student po zakończonym kursie:
a) ocenia uwarunkowania przyrodnicze produkcji roślinnej w gospodarstwie, wskazuje możliwości czynnego i biernego regulowania czynników siedliskowych
b) analizuje dobór gatunków i odmian do warunków klimatycznych i glebowych gospodarstwa, stosowane metody uprawy roli, nawożenia i regulowania zachwaszczenia
c) szacuje ryzyko uprawy gatunków ozimych, erozji wodnej na zboczach, oraz negatywnego oddziaływania agrotechniki na środowisko
Kompetencje:
Kompetencje personalne:
a) student potrafi znaleźć właściwe rozwiązanie postawionego problemu
b) jest świadomy zagrożeń dla środowiska wynikających z prowadzonej działalności
Wymagania wstępne:
biologiaTreści kształcenia:
Specyfika polowej produkcji roślinnej, idea zrównoważonego rozwoju w rolnictwie, poziomy organizacji agroekosystemu i struktura troficzna, różnice między agro- i ekosystemem, czynniki siedliska i możliwości ich regulowania, systemy uprawy roli, typy nawozów i ich stosowanie, metody ochrony roślin, chwasty, ich szkodliwość, uprawa roślin zbożowych, okopowych, strączkowych i motylkowych pastewnych, współczesne systemy rolnictwaLiteratura:
1. Świętochowski B (red.). Ogólna Uprawa Roli i Roślin. PWRiL, Warszawa 1996.
2. Jasińska Z., Kotecki A (red.). Szczegółowa uprawa roślin. Praca zbiorowa. T 1-2. Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Wrocław 2003.
Metody oceny:
Obowiązkowe, pisemne zaliczenie w formie testu, zasób wiedzy wymagany do zaliczenia 60%Uwagi: