Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00297o14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Praktyka w inspekcji II (2012/13)Kierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
10Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 80 / 0Prowadzący:
dr Krystyna MorzykJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy. Student po zakończonym kursie:
a) – wskazuje aktualnie obowiązujące przepisy regulujące nadzór weterynaryjny nad zakładami przetwórstwa spożywczego
b) – identyfikuje odchylenia od oczekiwanej jakości i bezpieczeństwa surowców i gotowej żywności pochodzenia zwierzęcego
c) – proponuje i planuje obowiązkowe badania laboratoryjne żywności pochodzenia zwierzęcego
d) – identyfikuje zagrożenia bezpieczeństwa żywności występujące w procesie przetwórstwa żywności
2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności.
Student po zakończonym kursie:
a) - samodzielnie wykonuje monitoring punktów kontrolnych i krytycznych punktów kontrolnych
b) - szacuje i określa zagrożenia dla człowieka, jakie wynikają niewłaściwej jakości zdrowotnej żywności
c) – tworzy instrukcje i procedury systemów zarządzania jakością dla zakładów spożywczych
Kompetencje:
– wdraża systemy zarządzania jakością w zakładach przemysłu spożywczego
– proponuje działania korygujące podejmowane dla utrzymania systemu zarządzania jakością
Wymagania wstępne:
Znajomość prawa sanitarnego, Higiena mięsa, Higiena przetwórstwaTreści kształcenia:
W ramach praktyki studenci zdobywają praktyczne umiejętności z zakresu oceny dobrostanu zwierząt w czasie transportu i uboju, warunków oszałamiania i uboju zwierząt rzeźnych, techniki badania mięsa, oceny poubojowej, zasad znakowania, badania mięsa w kierunku na włośnie, postępowania z ubocznymi artykułami uboju, wymagań sanitarnych produkcji, magazynowania i transportu mięsa,Literatura:
Przepisy prawa żywnościowego z zakresu higieny i technologii przetwórstwa żywnosci. Metody oceny:
zaliczenie ustneUwagi:
Praktyczne wykonywanie czynności związanych z badaniem przedubojowym zwierząt rzeźnych i mięsa po uboju