Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10009o14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Podstawy EkonomiiKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Stanisław MintaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
W01 – ma ogólną wiedzę o rynku i jego funkcjonowaniu [BZ_W05];
W02 – definiuje popyt i podaż [BZ_W05];
W03 – zna podstawowe zagadnienia dotyczące inflacji, bezrobocia i cykli koniunkturalnych [BZ_W05];
W04 – zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju różnych form indywidualnej przedsiębiorczości związanej z wytwarzaniem żywności na wszystkich poziomach [BZ_W20].
Kompetencje:
Wymagania wstępne:
Podstawy matematykiTreści kształcenia:
Pojęcie ekonomii; typy gospodarek; rynek i mechanizm jego działania; popyt i podaż oraz ich determinanty; konkurencja w gospodarce i struktury rynkowe; przedsiębiorstwo i jego otoczenie; koszty, przychody i zyski; pieniądz, inflacja i bezrobocie; cykliczność procesów gospodarczych; specyfika gospodarki żywnościowej.Literatura:
1. Rekowski M., 2005: Mikroekonomia. Wyd. Akademia. Poznań;
2. Milewski R., Kwiatkowski E., (red.), 2007: Podstawy ekonomii. Wyd. PWN. Warszawa;
3. Materiały uzupełniające: Prezentacje multimedialne z zakresu ekonomii dostępne na portalu ekonomicznym Narodowego Banku Polskiego (www.nbportal.pl).
Metody oceny:
Zaliczenie przedmiotu: studentów uczestniczących w kursie obowiązuje pisemne zaliczenie (20 zamkniętych pytań testowych i 2 zadania) w sesji zaliczeniowej. Zaliczenie trwa 45 min. Jeśli zaliczenie nie zostanie pozytywnie napisane w pierwszym terminie, student ma prawo ponownie je zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.Uwagi: