Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10013o14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Podstawy Prawa i Ochrona Własności IntelektualnejKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Bożena Tańska-Hus, dr Anna KapałaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu prawa autorskiego i prawa własności przemysłowej [BZ_W19];
zna i rozumie wybrane pojęcia i zasady z zakresu prawa rolnego. Zna procedury dostosowania polskiego prawa rolnego i żywnościowego do ustawodawstwa UE [BZ_W20];
Kompetencje:
Wymagania wstępne:
Treści kształcenia:
Źródła prawa, system prawa, przepis prawny i norma prawna, podmioty prawa, prawne formy władania gruntami, scalanie gruntów, dostosowanie polskiego prawa rolnego i żywnościowego do prawa UE, ubezpieczenia społeczne rolników, pojęcie własności intelektualnej, przedmiot i podmiot prawa autorskiego, treść autorskich praw osobistych i autorskich praw majątkowych, pojęcie plagiatu i dozwolonego użytku osobistego i publicznego; ochrona w prawie własności przemysłowej, odmiany roślin i rasy zwierząt; Literatura:
1. Stec P.: Ochrona własności intelektualnej, Wydawnictwa Branta, Warszawa 2011;
2. Du Vall M.: Prawo patentowe, Wolters Kluwer, Warszawa 2008;
3. Czechowski P.: Prawo rolne, Lexis Nexis, Warszawa 2011;
Metody oceny:
Zaliczenie przedmiotu: zaliczenie pisemne w formie testu (część pytań otwartych, część zamkniętych).Uwagi: