Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHN20194o14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i podstawy przetwórstwaKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
8 / 16 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. inż. Bożena Patkowska-Sokoła, prof. dr hab. inż. Ewa Łukaszewicz, dr hab. inż. Adam Roman prof. nadz., dr hab. inż. Maciej Adamski prof.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student: W1 - zna szczegółowo rodzaje i właściwości surowców zwierzęcych z uwzględnieniem udoskonalonych bądź zmienionych w wyniku nowoczesnych technologii [BH2 - W07, R2A_W03];
W2 - ma pogłębioną wiedzę z zakresu możliwości pozyskiwania produktów pochodzenia zwierzęcego [BH2 - W11, R2A_W05].
Umiejętności: Student: U1 - samodzielnie potrafi dokonać oceny produktów pochodzenia zwierzęcego [BH2 - U09, R2A_U06].Kompetencje:
Student K1 - ma świadomość odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego [BH2 - K05, R2A_K05].Wymagania wstępne:
Towaroznawstwo produktów pochodzenia zwierzęcego.Treści kształcenia:
Podstawowe zasady obrotem i przetwórstwem produktów pochodzenia zwierzęcego.Literatura:
1. Znaniecki P. (red.): Zarys obrotu, oceny i przetwórstwa surowców pochodzenia zwierzęcego. PWRiL Warszawa, 1983..
2. Litwińczuk Z. (red.): Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych. Wyd. UP Lublin, 2001.
3. Pikul J. (red.): Ocena technologiczna surowców i produktów przemysłu drobiarskiego. Wyd. AR Poznań, 1993.Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń:
4 sprawdziany pisemne na ocenę (po każdym bloku tematycznym) oraz bieżąca ocena postępów w nauce i aktywności na podstawie ustnych wypowiedzi. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa. Student może mieć tylko jedną nieobecność nieusprawiedliwioną.
Zaliczenie przedmiotu:
Studentów posiadających zaliczenie z ćwiczeń obowiązuje egzamin pisemny w formie opisowej (8 pytań) w sesji egzaminacyjnej. Egzamin trwa 90 minut. Jeśli nie zostanie zaliczony w I terminie, student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.Uwagi:
Przedmiot kierunkowy II (semestr II)