Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS10199o14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Chów i Hodowla BydłaKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 35 / 0Prowadzący:
dr hab. Andrzej Zachwieja, prof. nadzw.Język:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza: student
W01 - ma ogólną wiedzę z zakresu chowu bydła [ZO1 - W07];
W02 - ma ogólną wiedzę z zakresu hodowli bydła[ZO1 – W13];
W03 - ma ogólną wiedzę z zakresu technologii produkcji bydła [ZO1 – W15];
W04 - posiada podstawową wiedzę z zakresu wytwarzania i pozyskiwania produktów pochodzenia bydlęcego [ZO1 – W14];
W05 - wykazuje podstawową znajomość właściwości mleka i mięsa wołowego [ZO1 – W08].
Umiejętności: Student
U01 - posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z dokumentacji hodowlanej [ZO1 – U01];
U02 - wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie projektowe dotyczące szeroko rozumianego chowu bydła, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski[ZO1 – U04];
U03 - analizuje procesy biologiczne towarzyszące użytkowaniu bydła[ZO1 – U05];
U04 - posiada umiejętność opracowywania założeń hodowlanych dla bydła [ZO1 – U07];
U05 - potrafi opracować projekty z zakresu chowu bydła [ZO1 – U09];
U06 - potrafi dokonać oceny stanu warunków środowiska oraz stanu zdrowia poszczególnych kategorii bydła [ZO1 – U12];
U07 - potrafi dokonać oceny efektywności produkcji mleka i żywca wołowego [ZO1 – U13];
U08 - wykazuje umiejętność ingerowania w poszczególne etapy chowu bydła oraz ma zdolność eliminowania zagrożeń przy wykorzystaniu odpowiednich metod [ZO1 – U14].Kompetencje:
Student : K01 - potrafi w sposób odpowiedzialny odnosić się do zwierząt [ZO1 – K03];
K02 - ma świadomość odpowiedzialności za skutki niewłaściwie prowadzonego chowu bydła [ZO1 – K06];
K03 - potrafi w sposób świadomy i odpowiedzialny prowadzić chów bydła dbając o ich właściwe utrzymanie, zdrowie i bezpieczeństwo [ZO1 – K08];
K04 - ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie chowu bydła [ZO1 – K10].Wymagania wstępne:
Anatomia i fizjologia zwierząt, Podstawy hodowli zwierząt, Genetyka, Żywienie zwierzątTreści kształcenia:
Miejsce i znaczenie gospodarcze, typy użytkowe i rasy bydła. Technologiczne aspekty produkcji bydlęcej. Rozród bydła. Czynniki warunkujące wartość cech użytkowości mlecznej i mięsnej. Analiza efektywność produkcji mleka i mięsa. Podstawy oceny cech użytkowych bydła.Literatura:
1. Szulc T., Litwińczuk Z. (redakcja): Hodowla i użytkowanie bydła. PWRiL Warszawa, 2005;
2. Szulc. T. (redakcja) Chów i hodowla zwierząt. Wydawnictwo AR we Wrocławiu, 2005;
3. Normy żywienia bydła.Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń: 2 pisemne sprawdziany na ocenę, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen.
Zaliczenie przedmiotu:studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązuje egzamin pisemny w sesji egzaminacyjnej. Egzamin trwa 90 min. Jeśli egzamin nie zostanie zliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.Uwagi: