Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
OŹES10039o14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Termodynamika IIKierunek:
Odnawialne Źródła Energii i Gospodarka OdpadamiTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Stanisław Peroń, dr hab. Adam Figiel, dr inż. Mariusz Surma, dr inż. Klaudiusz JałoszyńskiJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Ma elementarną wiedzę w zakresie termodynamiki, w tym wiedzę niezbędną do zrozumienia podstawowych zjawisk fizycznych Ma elementarna wiedzę w zakresie systemów, technologii, technik i urządzeń termodynamicznych Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł, interpretować je i wyciągać wnioski Potrafi rozwiązywać w oparciu o standardowe działania inżynierskie, problemy produkcyjne i eksploatacyjne w zakresie urządzeń termodynamicznych, z uwzględnieniem dbałości o środowisko naturalne Potrafi porozumiewać się w sprawach związanych z techniką cieplną, w środowisku zawodowymKompetencje:
Ma świadomość ważności i skutków działalności inżyniera kierunku technika rolnicza i leśna w aspekcie odpowiedzialności za stan środowiska naturalnegoWymagania wstępne:
matematyka, fizykaTreści kształcenia:
Materiał jest z zakresu termodynamiki gazów doskonałych i rzeczywistych (przemiany, obiegi), wymiany ciepła konwekcyjnej, kontaktowej, radiacyjnej, zna zasady i obliczenia w zakresie spalania paliw stałych, ciekłych i gazowych, przepływów, spalania, powietrza wilgotnego, pary wodnej, podstaw teoretycznych w suszarnictwie i chłodnictwie.Literatura:
Wilk S. Termodynamika techniczna. Wyd. Szk. i Ped.Warszawa.1999 Kaleta A. Zbiór zadań z techniki cieplnej. Wyd. SGGW Warszawa 1993 Pabis J. “ Podstawy techniki cieplnej w rolnictwie “ PWRiL Warszawa1983. Kaleta A., Wojdalski J. Technika i gospodarka cieplna w rolnictwie i przemyśle spożywczym. Przykłady i zadania . SGGW Warszawa 2000 Skrypt AR we Wrocławiu pod redakcją Eugeniusz Kamińskiego “Technika cieplna dla mechanizatorów rolnictwa “ Wrocław 1978Metody oceny:
obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń po semestrze 3 i 4 (minimum 60% wiedzy), egzamin pisemno-ustny po sem. 4 (minimum 60% wiedzy)Uwagi: