Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS20267o14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Funkcjonowanie przedsiębiorstwa w sektorze rolniczym (aspekty ekonomiczne i prawne)Kierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 15 / 0Prowadzący:
dr Jan Spiak, dr Kamila KwaśnickaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
-student posiada wiedzę z zakresu prawnych i ekonomicznych aspektów funkcjonowania przedsiębiorstwa w sektorze rolniczym, student zna terminologię stosowaną w ekonomice przedsiębiorstw oraz metody analizy ekonomicznej,
-student ma wiedzę na temat prawnych i ekonomicznych struktur i instytucji w zakresie funkcjonowania przedsiębiorstwa w sektorze rolniczym,
-student posiada wiedzę dotyczącą prawnych i ekonomicznych uwarunkowań w odniesieniu do producenta rolnego jako przedsiębiorcy,
-student ma wiedzę z zakresu prawnych i ekonomicznych aspektów prowadzenia działalności rolniczej,
-student potrafi prawidłowo interpretować zjawiska gospodarcze i regulacje prawa dotyczące funkcjonowania przedsiębiorstwa w sektorze rolniczym,
-student potrafi ocenić sytuację majątkową i finansową przedsiębiorstw w sektorze rolniczym,
-student potrafi prawidłowo wykorzystywać zdobytą wiedzę z zakresu ekonomii i prawa w rolnym obrocie gospodarczym.
Kompetencje:
-student rozumie istotę kształcenia się w zakresie problematyki ekonomicznej i prawnej,
-student rozwija swoje umiejętności komunikacyjne w celu wymiany wiedzy w zakresie prawa i ekonomii.
Wymagania wstępne:
(-)Treści kształcenia:
Typy organizacyjne przedsiębiorstw w rolnictwie, rodzaje opodatkowania, ocena wyposażenia w zasoby ludzkie, majątkowe i kapitałowe, analiza sprawozdań finansowych, ocena wyników ekonomicznych działalności przedsiębiorstwa, rachunek efektywności inwestycji.
Pojęcie działalności rolniczej, działalność rolnicza w sferze obrotu gospodarczego, rolny obrót gospodarczy, przedsiębiorcy rolnego obrotu gospodarczego, ewidencje i rejestry przedsiębiorców rolnych.
Literatura:
Duraj J. 2004: Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa, Wyd. PWE, Warszawa.
Gierszewska G., Skowronek – Mielczarek A., Leszczyński Z. 2008: Analiza działalności i rozwoju przedsiębiorstwa. PWE, Warszawa .
Sierpińska M., Jachna T. 2007: Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych. PWE, Warszawa.
Szymańska E. 2006: Analiza przedsiębiorstw agrobiznesu. Wyd. SGGW Warszawa.
Etel M. 2012. Pojęcie przedsiębiorcy w prawie polskim i prawie Unii Europejskiej oraz w orzecznictwie sądowym, Warszawa.
Horosz P. (red.), Antoniuk J. 2009.Prawne podstawy przedsiębiorczości, Warszawa.
Jeżyńska B. 2008. Producent rolny jako przedsiębiorca, Lublin.
Stelmachowski A. (red.). 2009. Prawo rolne, Warszawa.
Metody oceny:
Wiedza: przeprowadzenie zaliczenia z prowadzonego kursu.
Umiejętności: przeprowadzenie zaliczenia z prowadzonego kursu.
Ocena wyników analizy ekonomicznej działalności przedsiębiorstw rolniczych na podstawie zrealizowanych zadań.
Kompetencje społeczne: ocena umiejętności komunikacyjnych dot. wymiany wiedzy w zakresie prawa i ekonomii w przeprowadzanych dyskusjach.
Ocena poprawności doboru informacji oraz interpretacji danych oraz stosowanie zasad etyki menedżerskiej.
Uwagi: