Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BBS20351f14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Biologia MlekaKierunek:
BiologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
0Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
10 / 20 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Andrzej ZachwiejaJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student:
W1 - zna znaczenie mleka w żywieniu zwierząt i człowieka [KB2_W 04];
W2 – zna właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne mleka oraz potrafi je zdefiniować [KB2_W 05];
W3 - ma ogólną i szczegółową wiedzę o procesach powstawania mleka i potrafi je scharakteryzować [KB2_W 05];
W4 – zna podstawy analityki mleka na kolejnych etapach jego produkcji i przetwórstwa [KB2_W 01, KB2_W 06];
Umiejętności:
Student:
U1 – sprawnie i bezpiecznie posługuje się aparaturą laboratoryjną wykorzystywaną do analiz mleka [KB2_U01, KB2_U02];
U2 – zna chemiczne metody oceny składu i jakości mleka i potrafi organizować ich oznaczanie [KB2_U01];
U3 – potrafi ocenić jakość produktów mleczarskich [KB2_U04];
U4 – potrafi określić zakres zafałszowań mleka i je interpretować [KB2_U04];
U5 – zna zakres badań chemicznych i mikrobiologicznych mleka na poszczególnych etapach produkcji i przetwarzania i potrafi je wykonać [KB2_U01, KB2_U02];
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Student:
K1 – rozumie znaczenie mleka w żywieniu ssaków i człowieka i potrzebę dalszego doskonalenia wiedzy na temat jego funkcji i znaczenia, szczególnie w żywieniu człowieka [KB2_K01, KB2_K04, KB2_K08];
K2 – ma świadomość znaczenia badań mleka dla bezpieczeństwa produkcji i konsumpcji [KB2_K04];
K3 – wykazuje umiejętność współpracy w zespole badawczym oraz analiz cech mleka [KB2_K02, KB2_K05, KB2_K08];
Wymagania wstępne:
chemia i biochemiaTreści kształcenia:
Produkcja i znaczenie mleka różnych ssaków w żywieniu noworodków i człowieka, fizjologia powstawania mleka, skład, właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych mleka oraz siary, prozdrowotne właściwości składników mleka dla człowieka, przetwórstwo mleka różnych gatunków ssaków, kierunki przetwarzania mleka, humanizacja mleka, mleko w profilaktyce i lecznictwie.Literatura:
1. Szulc T (red.): Mleko – biologia, chemia, analizy, Wydawnictwo UP we Wrocławiu, 2011
2. 2. Szulc T.: Tajemnice Mleka. Wydawnictwo UP we Wrocławiu, 2012
3. Szulc T., Zachwieja A.: Siara eliksir życia osesków. Wydawnictwa Akademii Rolniczej we Wrocławiu 1988
4. Litwińczuk A, Litwińczuk Z., Barłowska J., Florek M. Surowce zwierzęce, ocena i wykorzystanie. PWRiL Warszawa 2004.
5. Jurczak M.: Mleko, produkcja, badanie, przerób. Wydawnictwo SGGW Warszawa 2005
6. Polskie Normy oceny jakości mleka
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń: Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa. Nieobecność na ćwiczeniach musi być odrobiona. Studenci przygotowują się do każdego ćwiczenia, co sprawdzane jest przed ich rozpoczęciem. Z każdej grupy ćwiczeń studenci piszą sprawdzian. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej uzyskanych ocen.
Całość przedmiotu jest zaliczana na podstawie sprawdzianu – studenci przez 90 minut odpowiadają na 5 pytań problemowych. Studenci, którzy opanowali najlepiej przedmiot otrzymują certyfikat zUwagi: