Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RESS20257f13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
FUNKCJONOWANIE MŚP W AGROBIZNESIE / ECONOMIA AZIENDALEKierunek:
EkonomiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Bogdan Stępień prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Student nabywa umiejętności zarządzania MŚP w agrobiznesie. Student potrafi wybrać formę organizacyjno – prawną, sposób opodatkowania, zarejestrować firmę, określić strategię, sporządzić biznes plan, zorganizować proces produkcyjny, motywować pracowników, oceniać efekty działalności firmy i pozyskiwać środki z funduszy pomocowych dla firm.Kompetencje:
Student potrafi zarządzać małą i średnią firmą w obszarze agrobiznesu. Jest przygotowany do pełnienia roli managera w MŚP w agrobiznesie.Wymagania wstępne:
Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem.Treści kształcenia:
Tematyka wykładów:
1. Teoria przedsiębiorczości, typy przedsiębiorczości i zysk jako cel działalności MŚP w teorii ekonomi.
2. Rola i miejsce MŚP w agrobiznesie, przekrój sektorowy i regionalny.
3. Wybór formy organizacyjno – prawnej MŚP.
4. Zdolności menedżerskie i ich wykorzystanie w funkcjonowaniu MŚP.
5. Podejmowanie decyzji - informacja i wiedza w procesie decyzyjnym.
6. Konkurencja i decyzje producenta w różnych warunkach rynkowych.
7. Rachunek kosztów w problemach decyzyjnych.
8. Ryzyko w podejmowaniu decyzji menedżerskich.
9. Strategia personalna w decyzjach kierowniczych MŚP.
10. Ocena efektywności ekonomicznej przedsięwzięć gospodarczych.
11-12. Formy wspierania przedsiębiorczości MŚP w kraju i regionie – programy PROW 2007 - 2013.
13. Strategie marketingowe MŚP w agrobiznesie .
14. Źródła finansowania działalności MSP w agrobiznesie.
15. Kierunki rozwoju MŚP.
Tematyka ćwiczeń:
1. Analiza otoczenia działalności MŚP w agrobiznesie.
2. Charakterystyka różnych form organizacyjno – prawnych podmiotów gospodarczych działających w agrobiznesie:
- gospodarstw indywidualnych (rodzinnych),
- gospodarstw wielkoobszarowych (dzierżawionych, wykupionych),
- grup producenckich,
- rolniczych spółdzielni produkcyjnych.
- spółek prawa cywilnego i handlowego.
3. Formy integracji podmiotów gospodarczych w dziedzinie: produkcji, dystrybucji, przetwórstwa rolno – spożywczego i usług w agrobiznesie.
4. Ocena i kształtowanie pozycji konkurencyjnej MŚP na rynku.
5. Analiza organizacji produkcji w przedsiębiorstwach i gospodarstwach rolnych.
6. Organizacja marketingu w MŚP działających w agrobiznesie.
7. Analiza efektywności wykorzystania zasobów pracy, ziemi i kapitału w przedsiębiorstwie.
8. Prognozowanie przychodów ze sprzedaży przedsiębiorstwa działającego w rolnictwie, przetwórstwie rolno – spożywczym i handlu żywnością.
9. Analiza kosztów działalności przedsiębiorstwa w rolnictwie, przetwórstwie rolno – spożywczym, handlu żywnością.
10. Ocena sytuacji finansowej przedsiębiorstwa.
11. Planowanie rozwoju MŚP w agrobiznesie – biznes plan.
12. Źródła finansowania działalności i rozwoju MŚP (PROW 2007 - 20013).
13. Procedury ubiegania się o środki w ramach Działania -Tworzenie i rozwój przedsiębiorstw.
14. Procedury ubiegania się o środki w ramach Działania - Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej.
15. Procedury ubiegania się o środki w ramach Działania - Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej.
Literatura:
1. Borowiecki R., Siuta – Tokarska B.: Problemy funkcjonowania i rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce. Wyd. Difin, Warszawa 2008.
2. Czternasty W., Czyżewski B.: Struktury kierowania agrobiznesem w Polsce. Teoria, analiza i tendencje. Wyd. AE w Poznaniu, Poznań 2007.
3. Kapusta F.: Agrobiznes. Wyd. Difin, Warszawa 2008.
4. Praca zbiorowa pod red. Piochy S., Gabryszak R. : Ekonomia menedżerska dla MŚP. W teorii i praktyce. Wyd. Difin, Warszawa 2007.
5. Safin K., jako red.: Zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem. Wyd. AE Wrocław, 2008
6. Szymańska E.: Analiza przedsiębiorstw agrobiznesu. Wyd. SGGW Warszawa 2006.
7. Strony internetowe: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Metody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń , zasób wiedzy do zaliczenia 60 %Uwagi: