Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10235o13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem produktów biotechnologicznychKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Tadeusz TrziszkaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Po zakończonym kursie student rozróżnia system zarządzania jakością w oparciu o normy ISO serii 9000, w szczególności ISO 9001. Opisuje podstawy europejskiego prawa żywnościowego ujętego w najnowszych zarządzeniach UE, odtwarza podstawy audytowania zgodnie normą 19011, rozróżnia treści norm ISO 22000 w aspekcie procesów w biotechnologii.
Umiejętności
Student może wyszukiwać i stosować treści norm z serii ISO 9001, 19011 i 22000 w przygotowaniu projektów. Na poziomie ogólnym opracowuje dokumentację systemu zarządzania jakością i dokumentację dobrych praktyk (GMP/GHP) oraz HACCP w przemyśle biotechnologicznym. Kompetencje:
Student posiada aktywną podstawę w zespołach projektujących i wdrażających systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym produktów biotechnologicznych w jednostkach organizacyjnych związanych z produkcją i dystrybucją takich wyrobów. Posiada świadomość działań przy wykonaniu projektu, w tym dokumentacji systemu.Wymagania wstępne:
Wiedza w zakresie produkcji surowców żywnościowych i biotechnologicznych i ich przetwórstwa. Podstawowa wiedza ekonomiczna z zakresu mikro i makroekonomii oraz marketingu i zarządzania. Podstawowa wiedza z zakresu mikrobiologii i higieny.Treści kształcenia:
Omówienie na poziomie ogólnym treści norm ISO 9001, 19011 w aspekcie zarządzania jednostką organizacyjną. Zasady zarządzania jakością. Metody oceny SZJ. Omówienie rozporządzeń UE w zakresie prawa żywnościowego. Norma ISO 22000 oraz zasady GMP/GHP, HACCP. Łańcuch produkcji żywności z uwzględnieniem produkcji biotechnologicznej.Literatura:
1.Hamrol A., 2007. Zarządzanie jakością z przykładami. PWN Warszawa.
2.Karaszewski R., 2009. Nowoczesne koncepcje zarządzania jakością. TNOiK „Dom Organizatora”. Toruń.
3.Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., 2010. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności – Teoria i praktyka.Wydawnictwo C.H. Beck. Warszawa.
4. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Sikory, 2009. Wybrane koncepcje i systemy zarządzania jakością. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie.
5. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusz Sikory, 2010: 5.Zarządzanie jakością. Doskonalenie organizacji. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ Kraków Tom I i II.
6.Prahalad C.K., Krishnan M.S., 2010. Nowa era innowacji. Wydawnictwa profesjonalne PWN Warszawa.
7. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Trziszki, 2009. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
8. Bieżąca literatura dostępna w bibliotekach z zakresu systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywnościMetody oceny:
Egzamin pisemny (testowy), minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%
Uwagi: