ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00372o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Żywienie zwierząt i paszoznawstwo (2014/15)
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 45 / 0
Prowadzący: Dr hab. Janusz Orda prof. nadzw.
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: 1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy Student po zakończonym kursie: a.Określa procesy trawienia, wchłaniania i przemiany podstawowych składników pokarmowych witamin i mineralnych w żywieniu zwierząt. b.Definiuje podstawy systemów oceny wartości energetycznej i białkowej pasz oraz potrzeby bytowe i produkcyjne różnych gatunków zwierząt hodowlanych c.Proponuje pasze dla różnych gatunków zwierząt znając, ich charakterystykę oraz uwzględniając ich wpływu na fizjologię i ekonomikę żywienia a także rekomendując dobór właściwych dodatków paszowych. d.Opisuje objawy zaburzeń metabolicznych u zwierząt na tle żywieniowym wskazuje sposoby zapobiegania e. Wyjaśnia obciążenia środowiska wynikające z żywienia zwierząt 2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności Student po zakończonym kursie: a.Interpretuje wyniki analiz pasz oraz wybranych badan fizjologicznych pozwalających oszacować ich wartość pokarmowa i przydatność w żywieniu zwierząt b.Układa samodzielnie dawki pokarmowe i receptury mieszanek treściwych dla zwierząt hodowlanych (przeżuwaczy i monogastrycznych) uwzględniając różne kierunki produkcji zwierzęcej

Kompetencje: Student określa zasady współpracy w zakresie oceny jakości pasz oraz skutków błędów żywieniowych z hodowcami i właściwymi służbami weterynaryjnymi pasz z lekarzem medycyny i organami Inspekcji weterynaryjnej

Wymagania wstępne: Biochemia, fizjologia zwierząt.

Treści kształcenia: Podstawowe składniki pokarmowe, biochemia ich przemian u zwierząt monogastrycznych i przeżuwających. Przemiana materii i energii. Mierniki wartości pokarmowej pasz. Składniki mineralne i witaminy oraz ich znaczenie w żywieniu zwierząt. Wykorzystanie pasz, charakterystyka i jakość pasz, dodatki paszowe, choroby metaboliczne i niedoborowe, zapotrzebowanie zwierząt na składniki pokarmowe, choroby spowodowane błędami żywienia zwierząt.

Literatura: 1.„Żywienie zwierząt i paszoznawstwo” praca zbiorowa pod red. D. Jamroz, PWN 2001,2004 2.„Animal nutrition” P. McDonald, R.A. Edwards, J.F.D. Greenhalgh, Nowy Jork 1988; 3.Tierernahrung, Ed. M.Kirchgessner, Verlag Union Agrar, Frankfurt,2004.

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń, egzamin pisemny oraz uzupełnienie w egzaminie ustnym; zasób wiedzy do zaliczenia – 70 %.

Uwagi: