Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00375o14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Prewencja weterynaryjna II (2014/15)Kierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
10Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Tadeusz StefaniakJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy.
Student po zakończonym kursie:
a) definiuje zasady współpracy z hodowcą
b) identyfikuje zadania fermowego lekarza weterynarii w obiektach chowu wielkostadnego
c) identyfikuje najczęściej występujące problemy zdrowia w stadach bydła, świń, owiec i kóz
d) określa podstawowe sposoby zapobiegania i zwalczania biegunek w stadzie bydła i świń;
e) określa podstawowe sposoby zapobiegania i zwalczania chorób narządu oddechowego w stadzie bydła i świń
2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności.
Student po zakończonym kursie:
a) potrafi wybrać grupę reprezentatywna zwierząt dla stad zdrowych i problemowych - przygotowanie do monitorowania zdrowia zwierząt w stadzie;
b) potrafi monitorować zdrowie zwierząt w fermie wielkostadnej
c) potrafi wykorzystać oznaczanie białek ostrej fazy oraz wybranych parametrów biochemicznych krwi, moczu, mleka w monitorowaniu zdrowia stada zwierząt
Kompetencje:
Wymagania wstępne:
hodowla zwierząt, żywienie zwierząt, fizjologia, biochemia, mikrobiologia, immunologia, etologia i dobrostan, zoohigienaTreści kształcenia:
Program obejmuje pięć bloków tematycznych, omawiających najważniejsze problemy stad zwierząt gospodarskich: 1. Zadania lek. wet. w monitorowaniu zdrowia zwierząt; 2. Odporność zwierząt gospodarskich – szczególny nacisk na problemy odporności noworodków; 3. Straty w chowie młodych zwierząt – przyczyny ze strony przewodu pokarmowego; 4. Straty w chowie młodych zwierząt – przyczyny ze strony narządu oddechowego. 5. Straty w przychówku i stadzie matczynym spowodowane nieprawidłowym żywieniem. Omawiane są najważniejsze problemy zdrowotne w stadach bydła i świń (także wybrane zagadnienia w zakresie owiec, kóz i koni), sposoby zapobiegania i zwalczania w stadzie.Literatura:
1. Herd Health: Food Animal Production Medicine, Radostits O.M., Leslie K.E., Fetrow J., 2nd edition 1994
2. Large Animal Internal Medicine, Smith B.P. Mosby Inc., 2nd edition 1996
3. Problemy zdrowia narządu oddechowego młodych zwierząt gospodarskich, red. T. Stefaniak , Wrocław 2002.
Metody oceny:
Zaliczone ćwiczenia, kolokwia, opracowania problemów stad; egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy: 60% Uwagi:
Przedmiot trwa dwa semestry- Prewencja I i II.