Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RIPS20126f14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Zasady i formy wykonywania działalności gospodarczejKierunek:
Zarządzanie i Inżynieria ProdukcjiTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr Monika PrzybylskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Ma rozszerzoną wiedzę o przedsiębiorcach, zasadach i determinantach prowadzenia działalności gospodarczej oraz czym są spółki prawa handlowego, a także zna procedury ewidencji i rejestru działalności gospodarczej.
Umiejętności:
Posiada umiejętności samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej oraz umiejętności wykorzystania zdobytej wiedzy do rozstrzygania dylematów pojawiających się w prowadzeniu działalności gospodarczej.Kompetencje:
Rozumie potrzebę ciągłego rozwoju podnoszenia swoich kwalifikacji w zakresie wiedzy i umiejętności wymaganych do prowadzenia działalności gospodarczej oraz potrafi pracować w zespole przyjmując rolę osoby odpowiedzialnej.Wymagania wstępne:
Podstawowa wiedza z zakresu prawa gospodarczego i aktywności podmiotów na rynku.Treści kształcenia:
Źródła prowadzenia działalności gospodarczej. Zasady podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej. Prawne formy ograniczenia w zakresie podejmowania i wykonywania działalności gospodarczej. Pojęcie przedsiębiorcy i ich oznaczenia. Rejestry i ewidencja działalności gospodarczej. Zasady konkurencji między przedsiębiorcami. Wzory umów gospodarczych.Literatura:
1. Kodeks cywilny. 2006, C.H. Beck, Warszawa
2. Kodeks spółek handlowych. 2006, C.H.Beck. Warszawa
3. Kruczolak K. 2008. Prawo handlowe. Zarys wykładu, Lexis Nexis, Warszawa
4. Mróz T., Stec M. Prawo gospodarcze prywatne. C.H. Beck, Warszawa
5. Olszewski J. 2007. Prawo gospodarcze. Kompedium , C.H.Beck, WarszawaMetody oceny:
Wiedza: Kolokwium pisemne
Umiejętności: ocena praktycznych umiejętności wypełniania wniosków o wpis do ewidencji działalności gospodarczej, ocena ustnej prezentacji dotyczącej zasad podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej
Kompetencje społeczne: ocena pracy indywidualnej i w grupach, dyskusja, ocena poprawności interpretacji przepisów prawnych dotyczących prowadzenia działalności gospodarczej.Uwagi: