Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10043o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Podstawy Produkcji ZwierzęcejKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab. Maciej Adamski, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
W1 - ma podstawową wiedzę z zakresu produkcji zwierzęcej [BZ_W06, R1A_W03];
W2 - student posiada wiedzę z zakresu chowu zwierząt i zasad produkcji zwierzęcej [BZ_W13, R1A_W05].
Umiejętności:
U1 - student posiada podstawowe umiejętności analizy informacji z zakresu produkcji zwierzęcej oraz ich wykorzystania [BZ_U01, R1A_U01;
U2 - wykazuje zdolność oceny relacji między produkcją zwierzęcą oraz środowiskiem naturalnym oraz związkiem tych zależności z bezpieczeństwem żywności [BZ_U14, R1A_U06].Kompetencje:
K1 - student rozumie istotność uczenia się i doskonalenia swojej wiedzy oraz okmpetencji przez całe życie [BZ_K01, R1A_K01];
K2 - posiada umiejętność i świadomość odpowiedzialności za środowisko w kontekście produkcji zwierzęcej oraz powiązania z sektorem bezpeczeństwa żywności [BZ_K04, R1A_K03];
K3 – ma świadomosć odpowiedzialności za skutki błędów popełnionych w procesie produkcji [BZ_K06, R1A_K04].Wymagania wstępne:
Podstawy biologii i fizjologii zwierzątTreści kształcenia:
Nabycie podstawowej wiedzy z rozrodu i odchowu potomstwa. Znajomość specyfiki: żywienia, utrzymania, dobrostanu i zmienności w obrębie danego gatunku zwierząt. Ukierunkowana wiedza pod kontem wpływu żywienia i utrzymania na zdrowie zwierząt, a przez to stymulowanie pozyskiwania najlepszego jakościowo surowca dla przemysłu przetwórczego, bezpiecznego dla człowieka. Wytwarzanie, podstawowe właściwości surowców pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, mleko, miód, skóry).Literatura:
Szulc T. i wsp. 2013. Chów i hodowla zwierząt. Wyd. UP we Wrocławiu.Szulc T. i wsp. 2013. Chów i hodowla zwierząt. Wyd. UP we Wrocławiu.
Litwińczuk Z., Szulc T. 2005. Hodowla i użytkowanie bydła. PWR i L Warszawa.
Patkowska –Sokoła B. i wsp. 2006. Hodowla i użytkowanie owiec. Wyd. AR we Wrocławiu
Litwińczuk Z. 2001.Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych. Wyd. UP Lublin,.
Grudniewska B. i wsp. 2005. Hodowla i użytkowanie trzody chlewnej.
Kołożyn-Krajewska D. 2003. Higiena produkcji żywności.Metody oceny:
Zaliczenie przedmiotu: Podstawą zaliczenia przedmiotu jest zaliczenia ćwiczeń na ocenę.
Wiedza (W1, W2) jest weryfikowana na podstawie egzaminu pisemnego zawierającego 6 pytań problemowych oraz otwartych. Egzamin trwa 60 minut. W celu uzyskania zaliczenia zdający musi odpowiedzieć na minimum 4 pytania. Osoby, które nie uzyskały zaliczenia w pierwszym terminie mogą przystąpić do drugiego terminu w tej samej formie. Dodatkowo uwzględnia się obowiązkową obecność na wykładach oraz ćwiczeniach. Dopuszcza się po jednej nieobecności na ćwiczeniach oraz wykładzie. W przypadku większej ilości nieobecności student jest zobowiązany do zaliczenia (pisemnego) opuszczonej części materiału w postaci 2 pytań problemowych (czas trwania zaliczenia 30 min.), które student musi zaliczyć na minimum 60%.
Zaliczenie ćwiczeń: Na ćwiczeniach zostaną zweryfikowane: umiejętności (U1, U2) oraz kompetencje (K1, K2, K3) na podstawie pisemnych kolokwiów z poszczególnych działów (bydło, trzoda chlewna, drób, owce i konie). Każdy dział musi być zaliczony na minimum 60%. Zaliczenie końcowe oparciu o średnią ocen z pięciu cząstkowych sprawdzianów pisemnych składających się z 3 pytań otwartych z każdego działu (czas trwania jednego sprawdzianu - 30 min.). Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa, w przypadku nieobecności student jest zobowiązany do zaliczenia (pisemnego) opuszczonej części materiału w postaci 2 pytań problemowych (czas trwania zaliczenia 30 min.), które student musi zaliczyć na minimum 60%.
Uwagi: