ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10046o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Surowce Pochodzenia Zwierzęcego
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Bożena Patkowska-Sokoła
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: W1 - ma ogólną wiedzę z zakresu produkcji zwierzęcej [BZ - W06, R1A_W03, InzA_W02]; W2 - ma ogólną wiedzę o surowcach pochodzenia zwierzęcego [BZ - W07, R1A_W03]; W3 - wykazuje znajomość zasad technologii surowców pochodzenia zwierzęcego [BZ - W07, R1A_W03; BZ -W14, R1A_W03, InzA_W01, InzA_W05]; W4 - ma ogólną wiedzę z zakresu bezpieczeństwa produkcji surowców zwierzęcych [BZ - W07, R1A_W03; BZ - W17, R1A_W03]. Umiejętności: U1 - samodzielnie potrafi dokonać oceny surowców pochodzenia zwierzęcego [BZ - U01, R1A_U01; BZ - U03, R1A_U03, InzA_U01]; U2 - analizuje procesy fizjologiczne i biologiczne zachodzące podczas wytwarzania surowców pochodzenia zwierzęcego [BZ - U05, R1A_U03, InzA_U01; BZ - U14, R1A_U06, InzA_U02, InzA_U03]; U3 - potrafi ingerować w procesy wytwarzania surowców pochodzenia zwierzęcego na każdym etapie ich produkcji [BZ - U15, R1A_U07, InzA_U03, InzA_U05, InzA_U06; BZ - U16, R1A_U07, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U05; InzA_U06, InzA_U07].

Kompetencje: K1 - ma świadomość odpowiedzialności za skutki nieprawidłowo prowadzonej technologii produkcji surowców pochodzenia zwierzęcego [BZ - K06, R1A_K04]; K2 - ma świadomość konieczności uzupełniania wiedzy z zakresu bezpieczeństwa produkcji surowców pochodzenia zwierzęcego [BZ - K02, R1A_K01; BZ - K04, R1A_K03]; K3 - potrafi świadomie podjąć działania zabezpieczające produkcje surowców zwierzęcych w zgodzie z jej bezpieczeństwem [BZ - K09, R1A_K05, InzA_K01].

Wymagania wstępne: Podstawy produkcji zwierzęcej

Treści kształcenia: Właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego i ich ocena; analiza poszczególnych etapów produkcji surowców zwierzęcych, wpływ gatunku, rasy, wieku, żywienia na podstawowe cechy surowców zwierzęcych.

Literatura: 1. Litwińczuk Z.: Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych. Wyd. UP Lublin, 2001. 2. Jurczak M.: Mleko produkcja, badania, przerób. SGGW Warszawa, 2005. 3. Prabucki J.: Pszczelarstwo. Wyd. Promocyjne „Albatros” Szczecin, 1998. 4. Trziszka T. (red.): Jajczarstwo- nauka, technologia, praktyka. Wyd. AR Wrocław, 2000.

Metody oceny: Zaliczenie przedmiotu: Studentów posiadających zaliczenie z ćwiczeń obowiązuje w sesji egzaminacyjnej pisemny egzamin w formie opisowej (10 pytań). Egzamin trwa 90 min. Każde pytanie oceniane jest osobno (średnia stanowi ocenę końcową). Jeśli egzamin nie zostanie zliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym. Zaliczenie ćwiczeń: Systematyczne pisemne sprawdziany na ocenę, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen.

Uwagi: