Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10051o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Zarządzanie Jakością i Bezpieczeństwem ŻywnościKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
45 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż, Marek SzołtysikJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
zna prawodawstwo krajowe i Unii Europejskiej w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności [BZ_W05], posiada wiedzę z zakresu zagrożeń zdrowotnych żywności, zna i rozumie podstawowe zasady systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności takich jak: GMP/GHP, HACCP, BRC, IFS, ISO 22000:2005 i ISO 9001 [BZ_W17], zna główne zasady tworzenia dokumentów systemowych, posiada ogólną wiedzę z zakresu weryfikacji systemów zarządzania ze szczególnym uwzględnieniem zasad planowania, przeprowadzania i dokumentowania auditu [BZ_W21].
Umiejętności:
potrafi identyfikować zagrożenia zdrowotne żywności [BZ_U05], określać ich źródła i wyznaczać dla nich środki zapobiegawcze i kontrolne [BZ_U07], umie właściwie dobrać metody wykorzystywane w analizie ryzyka, a także przeprowadzić analizę zagrożeń zdrowotnych i identyfikację krytycznych punktów kontrolnych [BZ_U06, BZ_U15], potrafi przygotować dokumentację obligatoryjnych systemó zarządzania bezpieczeństwem żywności takich jak GMP/GHP i HACCP, potrafi zaplanować, przeprowadzić i właściwie udokumentować audit zgodności z 7 zasadami systemu HACCP [BZ_U03, BZ_U04, BZ_U17].Kompetencje:
Wykazuje zrozumienie znaczenia dla kształtowania jakości zdrowotnej żywności w kontekście zachowania zdrowia i życia konsumentów [BZ_K08], a także odpowiedzialności, jaka spoczywa na jednostkach dokonujących weryfikacji tych działań [BZ_K04]. Ma świadomość ciągłego doskonalenia w zakresie pojawiających się nowych zagrożeń żywności i skutecznych sposobów ich eliminowania [BZ_K12].Wymagania wstępne:
Matematyka, fizyka, chemia, biologia, mikrobiologia żywności, ogólna technologia żywności, analiza żywności, prawo żywnościoweTreści kształcenia:
Kształtowanie jakości żywności w ujęciu systemowym. Prawodawstwo Polski i Unii Europejskiej w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Identyfikacja i identyfikowalność żywności. Zagrożenia zdrowotne żywności - identyfikacja, charakterystyka, źródła występowania i zapobieganie. Charakterystyka wymagań systemów: GMP/GHP, HACCP, BRC, IFS, ISO 22000:2005 i ISO 9001:2000. Zasady dokumentowania systemów zarządzania jakością. Audyt systemu zarządzania jakością. Literatura:
1. Pr. zb. pod red. T. Trziszki. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wyd. UP we Wrocławiu, 2009
2. Pr. zb. pod red. J. Kijowski, T. Sikora. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. WNT Warszawa, 2003
3. D. Kołożyn-Krajewska, T. Sikora. HACCP. Kompetencja i systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. SIT-NOT.Spoż Warszawa, 1999
4. Praca zbiorowa pod red. T. Sikory. Klient w organizacji zarządzanej przez jakość. Wyd. AE Kraków, 2006
5. Luning P.A., Marcelis W.J., Jungen W.M.F. Food quality management a technomanagerial approach. Wageningen Pres., Netherland, 2002Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń: prowadzone jest w oparciu o uzyskanie pozytywnej oceny z 3 projektów dokumentacji systemowej, wykonywanych w 4-5 osobowych zespołach tj. Zakładowego Kodeksu GMP/GHP, Planu HACCP i dokumentacji związanej z przeprowadzaniem auditu zgodności dokumentacji zarządzania bezpieczeństwem żywności z zasadami HACCP; zaliczenie odbywa się na podstawie średniej ocen z trzech przygotowanych projektów.
Zaliczenie przedmiotu: studentów posiadających zaliczenie z ćwiczeń obowiązuje pisemny egzamin testowy. Uwagi: