ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10052o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Podstawy Prawa Żywnościowego
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 16 / 4 / 0
Prowadzący: dr inż. Danuta Figurska-Ciura
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Po ukończeniu kursu student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu prawa żywnościowego [BZ_W05].Wskazuje i opisuje podstawowe zagadnienia związane z polityką bezpieczeństwa żywności [BZ_W17]; Zna, identyfikuje i nazywa rodzaje aktów prawnych [BZ_W05], rozpoznaje i opisuje podstawowe akty prawne dotyczące żywności i żywienia w Unii Europejskiej i w Polsce [BZ_W05], wskazuje cele i zasady wewnętrznej i zewnętrznej kontroli bezpieczeństwa żywności [BZ_W05 ]. Student wylicza i opisuje organy urzędowej kontroli żywności funkcjonujące w Polsce, rozróżnia ich kompetencje i charakteryzuje ich działalność [BZ_W05, BZ_W17]. Umiejętności: Student interpretuje cele i założenia unijnej polityki żywnościowej, wyszukuje akty prawne związane z danym zagadnieniem, posługuje się wybranymi aktami prawnymi w celu rozwiązania podstawowych problemów [BZ_U01, BZ_U03]. Student analizuje akty prawne, sporządza wyciągi z aktów prawnych i potrafi zinterpretować podstawowe przepisy prawa żywnościowego [BZ_U02, BZ_U17]. Student określa i formułuje wymagania dotyczące żywności i higieny produkcji żywności na podstawie przepisów prawa żywnościowego [BZ_U13].

Kompetencje: Student jest świadomy znaczenia roli prawa w zachowaniu bezpieczeństwa żywności [BZ_K06], swoich kompetencji, jest otwarty i kreatywny [BZ_K12].

Wymagania wstępne: Podstawy prawa

Treści kształcenia: Polityka bezpieczeństwa żywności, podstawy i rys historyczny prawa żywnościowego, Kodeks Żywnościowy. Prawo żywnościowe w Unii Europejskiej i w Polsce. Rozporządzenie ramowe Parlamentu Europejskiego i Rady 178/2002, pakiet rozporządzeń higienicznych, inne wybrane rozporządzenia UE. Ustawa z dn. 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia i wybrane akty wykonawcze dotyczące wymagań higienicznych, znakowania żywności, dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń, substancji dodatkowych itp. Podstawy prawne wdrażania systemów zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności. Cele, zadania, struktura organizacyjna i kompetencje organów kontroli urzędowej w Polsce.

Literatura: 1.Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej Taczanowski M., Wolters Kluwer Polska Sp. z o.o. 2009, 2. Prawo żywnościowe . zarys prawa polskiego i wspólnotowego Korzycka-Iwanow M., Wydawnictwo prawnicze Lexis –Nexis, W-wa 2007 3. Bezpieczeństwo żywności i żywienia komentarz do ustawy oraz przepisów wspólnotowych Grochowska M.; ODDK Gdańsk, 2006; 4.. Nowe prawo żywnościowe Unii Europejskiej a systemy GMP, GHP, HACCP, Kowalska E. Majewska E., Obiedziński M.W., Zadernowski M.R.; ODDK Gdańsk, 2006; 5. Żywność a prawo i zdrowie Gertig H., Duda G., Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2004; 6. Aktualne akty prawne unijne i polskie.

Metody oceny: egzamin testowy Metody oceny ćwiczeń: odpowiedzi ustne sprawdziany pisemne, 1 projekt

Uwagi: