Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10055o14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Higiena i Toksykologia ŻywnościKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Dagmara OrzełJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
definiuje podstawowe pojęcia z zakresu toksykologii [BZ_W16];
opisuje i charakteryzuje różne grupy substancji toksycznych występujących w produktach spożywczych - identyfikuje naturalne toksyny w środkach spożywczych, substancje toksyczne powstające podczas przetwarzania i przechowywania żywności oraz przenikające do żywności z zanieczyszczonego środowiska [BZ_W17, BZ_W18];
objaśnia wybrane aspekty toksykologiczne stosowania dodatków do żywności [BZ_w17];
zna i tłumaczy skutki toksycznego działania zanieczyszczeń występujących w żywności na organizm człowieka [BZ_W17, BZ_W18]
objaśnia podstawowe zasady higieny w produkcji, przetwórstwie i przechowywaniu żywności [BZ_W17, BZ_W18];
zna obowiązujące przepisy prawne dotyczące substancji obcych w żywności [BZ_W05].
Umiejętności:
zna wyposażenie laboratorium analizy żywności oraz specyfikę i zasady bezpiecznej pracy z substancjami toksycznymi [BZ_U05, BZ_U11];
ma opanowane podstawowe metody oznaczania wybranych grup zanieczyszczeń w środkach spożywczych [BZ_U05, BZ_U11, BZ_U13];
oblicza i szacuje pobranie wybranych związków toksycznych z całodziennymi racjami pokarmowymi [BZ_U13];
ocenia i interpretuje ryzyko zagrożenia związane z występowaniem zanieczyszczeń w żywności dla bezpieczeństwa konsumenta [BZ_U13, BZ_U15, BZ_U16].Kompetencje:
Ma świadomość istoty zapewniania odpowiedniej jakości zdrowotnej środków spożywczych na różnych etapach łańcucha żywnościowego [BZ_K01, BZ_K02, BZ_K07, BZ_K08, BZ_K09, BZ_K11];
ma świadomość ważności przestrzegania zasad higieny w przetwarzaniu, przechowywaniu i dystrybucji żywności [BZ_K04, BZ_K05, BZ_K06, BZ_K08, BZ_K09];
ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania [BZ_K02, BZ_K03, BZ_K12].Wymagania wstępne:
Biochemia, mikrobiologiaTreści kształcenia:
Podstawowe wiadomości z toksykologii, bezpieczeństwa żywności i ocena ryzyka w odniesieniu do: naturalnych substancji toksycznych, substancji toksycznych powstających podczas przetwarzania i przechowywania żywności, chemicznych, biologicznych i fizycznych zanieczyszczeń żywności oraz substancji dodatkowych.Literatura:
1. Seńczuk W.: Toksykologia, PZWL, 2002;
2. Seńczuk W.: Toksykologia współczesna, PWN, 2006;
3. Orzeł D., Biernat J. (red.): Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności, WUP, 201
4. Schmidt R.H., Rodrick G.E., Food safety handbook, John Wiley&Sons, USA, 2002Metody oceny:
Wykład: egzamin w formie pisemnej, ćwiczenia: zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwiaUwagi: