ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10061f14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Zioła i Inne Rośliny Uprawne
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: Dr hab. Maria Pytlarz-Kozicka
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student nabywa wiedzę związaną z naukowymi podstawami biologii i uprawy ziół oraz innych roślin użytkowych. Zna podstawową terminologię rolniczą, systematykę botaniczną, budowę morfologiczną oraz skład chemiczny i wykorzystanie ziół i innych roślin użytkowych [BZ_W01; BZ_W06]; Ma wiedzę z zakresu uprawy i zastosowania poszczególnych gatunków ziół. Kojarzy i opisuje poszczególne gatunki ziół oraz wyjaśnia różnice w ich przeznaczeniu. [BZ_W13]; Wykazuje znajomość technologii produkcji i przetwarzania surowców zielarskich [BZ_W14]. Umiejętności: Student posiada umiejętności wyszukiwania potrzebnych informacji do oceny materiału siewnego surowca zielarskiego, jego wartości użytkowej, zastosowania w lecznictwie, kosmetyce oraz kolejności pozyskiwania[BZ_U01]; Wykonuje pod kierunkiem opiekuna zadania z zakresu sposobu przyrządzania ziół w warunkach laboratoryjnych [BZ_U04]; Potrafi sporządzać, przetwarzać i analizować dane dotyczące pozyskiwania, uprawy, konserwacji i zastosowania ziół z wykorzystaniem technologii informatycznych i przygotować opracowanie w formie pisemnej [BZ_U03; BZ_U07]; Wykazuje umiejętności wykorzystania zdobytej wiedzy przy tworzeniu prac pisemnych i wystąpień w języku polskim dotyczących zagadnień związanych z uprawą i pozyskiwaniem surowców zielarskich [BZ_U02; BZ_U17; BZ_U18].

Kompetencje: Wykazuje zainteresowanie systematyczną aktualizacją wiedzy z zakresu biologii i dyscyplin pokrewnych, rozumie potrzeby zdobywania i uzupełniania wiedzy [BZ_K01]; Ma świadomość rozwijania i uzupełniania wiedzy zawodowej o aktualne informacje z zakresu stosowania i przetwarzania surowców zielarskich [BZ_K02]; Ma świadomość potrzeby dokształcania w zakresie procesów technologicznych dotyczących przetwarzania i konserwacji ziół [BZ_K12].

Wymagania wstępne: Botanika, biochemia, genetyka ogólna

Treści kształcenia: Rys historyczny zielarstwa i ziołolecznictwa. Znaczenie gospodarcze, właściwości lecznicze, sposób pozyskiwania, wykorzystania i przetwarzania ziół i innych gatunków roślin użytkowych. Wymagania przyrodnicze i agrotechniczne, budowa morfologiczna, odmiany hodowlane, systematyka i rozwój, kierunki użytkowania i hodowli, podstawowe elementy uprawy. Wykonanie przez studentów prezentacji wybranych gatunków ziół z opisaniem surowców zielarskich oraz organów i części użytkowych roślin stosowanych w ziołolecznictwie wg podanych założeń.

Literatura: - Praca zbiorowa pod red. Jasińska Z., Kotecki A. 1999. Szczegółowa uprawa roślin. Wyd. AR W-w. Cz. I i II. - Sandurski M.E. 2007. Prawie wszystko o ziołach. Wyd. II, Wyd. DELTA - Carlsson P. S. 1985. Biologia plonowania. Red. Nauk. wyd. Nalborczyk E. PWRiL W-wa - Podbielkowski Z., i inni. 2003. Słownik roślin użytkowych. PWRiL. - Volk F. 2007. Zioła w kuchni. Wyd. MULTICO - Listy opisowe odmian rolniczych, Wyd. COBORU Słupia Wielka

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: zaliczenie ustne + prezentacja dotycząca wybranego gatunku rośliny zielarskiej. Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: prace w postaci projektów, prezentacja ppt. Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i grupowa, dyskusja na ćwiczeniach

Uwagi: