Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10068f14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Składniki Biologicznie Czynne a Bezpieczeństwo ŻywnościKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr inż. Barbara KrólJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
W1 - zna substancje biologicznie czynne występujące w paszach i materiałach paszowych oraz klasyfikację dopuszczonych do stosowania w żywieniu zwierząt dodatków paszowych [BZ_W05; BZ_W21];
W2 – potrafi scharakteryzować podstawowe właściwości fizyczne i chemiczne substancji biologicznie czynnych w materiałach paszowych i paszach oraz związków stosowanych jako dodatki w żywieniu zwierząt [BZ_W04];
W3 – ma poszerzoną wiedzę o sposobie działania stosowanych w żywieniu zwierząt substancji i dodatków paszowych na organizm zwierzęcy oraz zagrożeń wynikających z nieprawidłowego ich podawania dla organizmów żywych i środowiska [ BZ_W06; BZ_W08; BZ_W17; BZ_W21];
W4 – jest w stanie wskazać i wyliczyć optymalne dawki dodatków paszowych zwierających określone substancje biologicznie czynne [BZ_W04]
W5 – potrafi objaśnić wpływ stosowania różnego rodzaju dodatków paszowych na jakość pozyskiwanych produktów pochodzenia zwierzęcego [BZ_W04;BZ_W06; BZ_W17];
Umiejętności:
U1 – potrafi dobrać rodzaj i formę suplementu do pasz dla różnych grup użytkowych zwierząt [BZ_U09];
U2 – potrafi obliczać ilość lub udział stosowanych dodatków paszowych w dawce pokarmowej lub mieszance pełnoporcjowej w zależności od formy chemicznej i aktywności wybranego suplementu [BZ_U04; BZ_U09];
U3 – potrafi wyszukiwać i praktycznie wykorzystywać dostępne informacje dotyczące właściwości fizyczno-chemicznych różnych stosowanych dodatków paszowych [BZ_U03];
U4 – potrafi analizować dane dotyczące składu dawki pokarmowej zwierząt i wprowadzać, w uzasadnionych sytuacjach, niezbędne korekty [BZ_U09];Kompetencje:
K1 – ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole [BZ_K03]
K2 – jest otwarty na poszukiwanie nowych informacji i świadomy zmian wynikających z postępów technologicznych [BZ_K01, BZ_K02; BZ_K12]
K3 – postępuje zgodnie z zasadami dotyczącymi stosowania różnego rodzaju dodatków paszowych wynikających z uregulowań prawnych [BZ_K12]
K4 – postrzega relacje pomiędzy wyborem dodatku biologicznego a skutkami jego zastosowania dla organizmów żywych i środowiska naturalnego [BZ_K04; BZ_K07]Wymagania wstępne:
fizjologia zwierząt, biochemia, mikrobiologia, podstawy hodowli i chowu zwierząt, podstawy żywienia z elementami paszoznawstwaTreści kształcenia:
W ramach przedmiotu przedstawiona zostanie zawartość substancji biologicznie czynnych w surowcach paszowych, ich klasyfikacja, mechanizm działania biologicznego, sposób dawkowania oraz korzyści wynikające z ich stosowania, a także zagrożenia dla zwierząt oraz ludzi wynikające z niewłaściwego podawania ich zwierzętom. Przedstawione zostaną wymogi dotyczące rejestracji dodatków, aktualny ich wykaz. Zostaną wskazane potrzeby ich stosowania z uwzględnieniem rodzaju i jakości surowców, stosowanej technologii przygotowania pasz oraz stanu zdrowia zwierząt i warunków środowiskowych ich bytowania a także wymagań konsumentów (jakość produktów pochodzenia zwierzęcego).Literatura:
1. E. Grela (red.).: Dodatki w żywieniu bydła. PPH VIT_TRA, 2001
2. M. Kotarbińska, E. Grela (red).: Dodatki paszowe dla świń. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna 1995
3. S. Smulikowska (red).: Dodatki paszowe w żywieniu drobiu. Instytut Fizjologii i żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna 1994
4. Mikołajczak (red.).: Żywienie bydła. ATR, Bydgoszcz, 2006
5. E.R.Grela (red.).: Chemia i biotechnologia w produkcji zwierzęcej. PWRiL, Warszawa, 2011
6. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie dodatków paszowych dopuszczonych do obrotu, 2003 wraz z późniejszymi zmianami
7. Wykaz dodatków paszowych dopuszczonych przez MRiGŻ do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt. PPH VIT-TRA, 1998
8. Materiały konferencyjne – Warunki chowu zwierząt a bezpieczeństwo żywności. Zakład Higieny Zwierząt i Środowiska, AR, Wrocław, 2004.Metody oceny:
Zaliczenie przedmiotu:Zaliczenie bez oceny. Student posiadając pozytywnie zaliczoną część ćwiczeniową uzyskuje zaliczenie przedmiotu.
Zaliczenie ćwiczeń: 2 pisemne kolokwia na ocenę, bieżąca ocena aktywności i postępów w nauce ( na podstawie zaliczeń realizowanych ćwiczeń – sprawozdania z każdego wykonanego ćwiczenia – dotyczące części obliczeniowej i komentarza studenta). Aby uzyskać zaliczenie części ćwiczeniowej student zobligowany jest do oddania wszystkich sprawozdań oraz uzyskania pozytywnej oceny z obu kolokwiów.
Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej z ocen.Uwagi: