ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10069f14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Technologia Konserwacji, Przetwarzania i Higieny Pasz
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: Dr hab. Rafał Bodarski
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: W01 – student zna zasady doboru gatunków i odmian roślin pastewnych przydatnych do uprawy w różnych ogniwach zmianowania[BZ1_W01; BZ1_W02; BZ1_W06; BZ1_W08; BZ1_W013]; W02 - zna wartość pokarmową pasz w stanie naturalnym, zakonserwowanym i przetworzonym (siano, kiszonki, susz, granulaty) [BZ1_W07; BZ1_W14]; W04 – ma wiedzę na temat sposobów i warunków prawidłowego procesu konserwacji (kiszenie, suszenie), przetwarzania oraz magazynowania pasz [BZ1_W14]; W03 - zna ograniczenia w stosowaniu pasz wynikające z ich cech naturalnych (związki antyżywieniowe) oraz nabytych(wadliwy proces konserwacji i niewłaściwe przetwarzanie i przechowywanie)[BZ1_W14; BZ1_W17]; Umiejętności: U01 – potrafi ocenić przydatność zielonek do konserwacji [BZ_U04]; U02 – umie ocenić jakość i wartość pokarmową zakonserwowanych pasz objętościowych oraz przeanalizować czynniki wpływające na przebieg procesu konserwacji [BZ_U04; BZ_U06; BZ_U11] U03 – potrafi zorganizować produkcję pasz w stosunku do potrzeb żywieniowych zwierząt[BZ1_U09; BZ1_U11]; U04 – umie zarządzać zapasami magazynowymi materiałów paszowych, tak aby utrzymana była prawidłowa ich jakość i higiena [BZ1_U06; BZ1_U15];

Kompetencje: K01 – ma świadomość zależności między jakością zastosowanej paszy, a jakością produktu zwierzęcego oraz zdrowia zwierząt i ludzi [BZ1_K04; BZ1_K05; BZ1_06; BZ_K11]; K02 – wykazuje znajomość możliwości ograniczenia ryzyka negatywnego wpływu stosowania złej jakości pasz poprzez rzetelną ocenę i dobór komponentów do dawek pokarmowych dla różnych grup technologicznych zwierząt [BZ1_06; BZ1_K07; BZ1_09]; K03 - rozumie konieczność ciągłego uzupełniania wiedzy z zakresu nowych metod konserwacji, przetwarzania i przechowywania pasz [BZ1_K02; BZ1_12]; K04 - ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole [BZ1_K03].

Wymagania wstępne: żywienie zwierząt, fizjologia roślin i zwierząt

Treści kształcenia: Omówione zostaną uwarunkowania produkcji pasz objętościowych i treściwych. Kryteria doboru odpowiednich gatunków i odmian roślin pastewnych w aspekcie potrzeb żywieniowych zwierząt, a także właściwości chemiczne i wartość pokarmowa oraz wykorzystanie tych pasz w żywieniu zwierząt. Omówione zostaną metody konserwacji i przetwarzania pasz, a także sposoby magazynowania oraz skutki skarmiania pasz wadliwie zakonserwowanych, przetworzonych i przechowywanych.

Literatura: 1. Jamroz D. (red.) Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. 3-tomowy podręcznik, PWN Warszawa, 2005. 2. Chachułowa J. (red.) Pasze. Wyd. SGGW, Warszawa 1996. 3. Falkowski M, Kukułka J., Kozłowski S. Właściwości chemiczne roślin łąkowych., Wyd. AR Poznań , 1996. 4. Grochowicz J., Technologia produkcji mieszanek paszowych, 1996, PWRiL

Metody oceny: Zaliczenie przedmiotu:zaliczenie ćwiczeń. Zaliczenie ćwiczeń: indywidualne zaliczenie rozwiązania zadań realizowanych na ćwiczeniach 1- 5, projekt realizowany w zespole 2-3 osobowym obejmujący ćwiczenia 6-11 – ocena projektu oraz zaangażowania w jego realizację poszczególnych studentów. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie oceny projektu.

Uwagi: