Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10069f14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Technologia Konserwacji, Przetwarzania i Higieny PaszKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
Dr hab. Rafał BodarskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
W01 – student zna zasady doboru gatunków i odmian roślin pastewnych przydatnych do uprawy w różnych ogniwach zmianowania[BZ1_W01; BZ1_W02; BZ1_W06; BZ1_W08; BZ1_W013];
W02 - zna wartość pokarmową pasz w stanie naturalnym, zakonserwowanym i przetworzonym (siano, kiszonki, susz, granulaty) [BZ1_W07; BZ1_W14];
W04 – ma wiedzę na temat sposobów i warunków prawidłowego procesu konserwacji (kiszenie, suszenie), przetwarzania oraz magazynowania pasz [BZ1_W14];
W03 - zna ograniczenia w stosowaniu pasz wynikające z ich cech naturalnych (związki antyżywieniowe) oraz nabytych(wadliwy proces konserwacji i niewłaściwe przetwarzanie i przechowywanie)[BZ1_W14; BZ1_W17];
Umiejętności:
U01 – potrafi ocenić przydatność zielonek do konserwacji [BZ_U04];
U02 – umie ocenić jakość i wartość pokarmową zakonserwowanych pasz objętościowych oraz przeanalizować czynniki wpływające na przebieg procesu konserwacji [BZ_U04; BZ_U06; BZ_U11]
U03 – potrafi zorganizować produkcję pasz w stosunku do potrzeb żywieniowych zwierząt[BZ1_U09; BZ1_U11];
U04 – umie zarządzać zapasami magazynowymi materiałów paszowych, tak aby utrzymana była prawidłowa ich jakość i higiena [BZ1_U06; BZ1_U15];Kompetencje:
K01 – ma świadomość zależności między jakością zastosowanej paszy, a jakością produktu zwierzęcego oraz zdrowia zwierząt i ludzi [BZ1_K04; BZ1_K05; BZ1_06; BZ_K11];
K02 – wykazuje znajomość możliwości ograniczenia ryzyka negatywnego wpływu stosowania złej jakości pasz poprzez rzetelną ocenę i dobór komponentów do dawek pokarmowych dla różnych grup technologicznych zwierząt [BZ1_06; BZ1_K07; BZ1_09];
K03 - rozumie konieczność ciągłego uzupełniania wiedzy z zakresu nowych metod konserwacji, przetwarzania i przechowywania pasz [BZ1_K02; BZ1_12];
K04 - ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole [BZ1_K03].Wymagania wstępne:
żywienie zwierząt, fizjologia roślin i zwierzątTreści kształcenia:
Omówione zostaną uwarunkowania produkcji pasz objętościowych i treściwych. Kryteria doboru odpowiednich gatunków i odmian roślin pastewnych w aspekcie potrzeb żywieniowych zwierząt, a także właściwości chemiczne i wartość pokarmowa oraz wykorzystanie tych pasz w żywieniu zwierząt. Omówione zostaną metody konserwacji i przetwarzania pasz, a także sposoby magazynowania oraz skutki skarmiania pasz wadliwie zakonserwowanych, przetworzonych i przechowywanych.Literatura:
1. Jamroz D. (red.) Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. 3-tomowy podręcznik, PWN Warszawa, 2005.
2. Chachułowa J. (red.) Pasze. Wyd. SGGW, Warszawa 1996.
3. Falkowski M, Kukułka J., Kozłowski S. Właściwości chemiczne roślin łąkowych., Wyd. AR Poznań , 1996.
4. Grochowicz J., Technologia produkcji mieszanek paszowych, 1996, PWRiLMetody oceny:
Zaliczenie przedmiotu:zaliczenie ćwiczeń.
Zaliczenie ćwiczeń: indywidualne zaliczenie rozwiązania zadań realizowanych na ćwiczeniach 1- 5, projekt realizowany w zespole 2-3 osobowym obejmujący ćwiczenia 6-11 – ocena projektu oraz zaangażowania w jego realizację poszczególnych studentów. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie oceny projektu.Uwagi: