Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10074f14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Techniki Analizy Wody i ŻywnościKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr Magdalena Senze, dr inż. Monika Kowalska-GóralskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
W1 - Wykazuje znajomość podstaw chemii organicznej, nieorganicznej oraz biochemii[BZ_W04];
W 2 - Ma ogólną wiedzę o surowcach oraz produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego[BZ_W07];
W 3 - Wykazuje znajomość technologii produkcji i przetwarzania surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego[BZ_W14];
W 4 - Ma ogólną wiedzę z zakresu bezpieczeństwa procesów wytwarzania żywności na wszystkich etapach[BZ_W17];
Umiejętności:
U 1 - Wykonuje pod kierunkiem opiekuna proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa i prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski[BZ_U04];
U 2 - Analizuje procesy fizyko-chemiczne i biologiczne zachodzące podczas wytwarzania surowców i żywności[BZ_U05];
U 3 - Wykazuje zdolność oceny stanu środowiska rolniczego oraz stanu zdrowia zwierząt pod kątem bezpieczeństwa żywności[BZ_U06];
U 4 - Posiada umiejętność opracowywania założeń hodowlanych pod kątem jakości i bezpieczeństwa pozyskiwanych surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego [BZ_U07]; Kompetencje:
K 1 - Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie [BZ_K01];
K 2 - Ma świadomość konieczności rozwijania umiejętności zawodowych i uzupełniania wiedzy zawodowej o aktualne informacje z zakresu bezpieczeństwa żywności[BZ_K02]; Potrafi pracować w grupie, przyjmując w niej różne role, zwłaszcza przy rozwiązywaniu procesów technologicznych[BZ_K03];
K 3 - Ma świadomość odpowiedzialności za skutki nieprawidłowo prowadzonej technologii wytwarzania żywności[BZ_K06]; Wymagania wstępne:
chemia, biologiaTreści kształcenia:
Program zajęć obejmuje omówienie technik analitycznych obowiązujących w badaniach biologicznych i uwzględniających komponenty biotyczne (rośliny i zwierzęta) i komponenty abiotyczne (woda, gleba) środowiska. W ramach zajęć prowadzone są zajęcia terenowe w celu pobrania materiału badawczego pochodzącego ze środowiska oraz zajęcia laboratoryjne mające na celu przeprowadzenie analiz pobranych próbek. Literatura:
1. Hus S.: Chemia wody, ścieków i gnojowicy, Wyd. AR we Wrocławiu 1995;
2. Falniowski A.: Techniki zbioru, utrwalania i konserwacji zwierząt, Wyd. Uniwersytetu Warszawskiego 2007;
3. Krzywy-Gawrońska E.: Analiza chemiczne gleb, nawozów i roślin, Wyd. AR w Szczecinie 2007;
4. Kajak Z.: Hydrobiologia-limnologia, PWN 2001;
5. Szczerbowski J. A.: Rybactwo śródlądowe, Wyd. Instytutu Rybactwa Śródlądowego, Olsztyn 1993.Metody oceny:
Zaliczenie przedmiotu: studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązuje pisemne zaliczenie testowe z części wykładowej (20 pytań). Zaliczenie trwa 45 min. Jeśli test nie zostanie zaliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.
Zaliczenie ćwiczeń: jedenpisemny sprawdzian na ocenę (na ostatnich zajęciach), oddanie jednego sprawozdania z wykonanych ćwiczeń, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen.Uwagi: