ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10077f14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Analiza Sensoryczna Żywności
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr inż. Maciej Oziembłowski
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna rolę analizy sensorycznej żywności, ma ogólną wiedzę na temat wybranych metod sensorycznych [BZ_W21], rozumie zależności pomiędzy jakością produktu a jego cechami sensorycznymi [BZ_W03], wykazuje się znajomością terminologii związanej z analizą sensoryczną żywności, opisuje wybrane cechy sensoryczne na podstawie odpowiednich norm [BZ_W05]. Umiejętności: Student po ukończeniu kursu zna podstawową metodologię stosowaną w analizie sensorycznej żywności [BZ_U01], potrafi prawidłowo zaplanować oraz zrealizować badania sensoryczne [BZ_U02], na podstawie których będzie mógł dokonać właściwego wnioskowania odnośnie przeprowadzonych testów [BZ_U03].

Kompetencje: Ukończenie kursu daje studentowi wiedzę z zakresu prawidłowego przygotowania badań sensorycznych żywności zgodnie z wymogami metodologicznymi opartymi głównie na odpowiednich normach ISO [BZ_K05].

Wymagania wstępne: Chemia żywności, matematyka, analiza żywności

Treści kształcenia: Analiza sensoryczna jako jedna z metod oceny jakości żywności, stosowane pojęcia oraz cechy sensoryczne wybranych produktów spożywczych, sprawność i wrażliwość sensoryczna, pracownia analiz sensorycznych, testy i metody stosowane w analizie sensorycznej, dokumentowanie i analiza wyników.

Literatura: 1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I., Sensoryczne badania żywności, podstawy – metody – zastosowania, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2009 2. Towaroznawstwo żywności przetworzonej: technologia i ocena jakości, Świderski F., wyd. 2 popr., Wyd. SGGW, Warszawa 2003 3. Design and analysis of sensory optimization, M.C. Gacula, Jr., Food & Nutrition Press, Trumbull, Connecticut, USA

Metody oceny: Zaliczenie przedmiotu: Studentów posiadających zaliczenie z ćwiczeń uzyskuje zaliczenie przedmiotu. Zaliczenie ćwiczeń: Zaliczenie ćwiczeń prowadzone jest w oparciu o uzyskanie pozytywnej oceny z dwóch kolokwiów. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. Zaliczenie ćwiczeń prowadzone jest na podstawie średniej ocen.

Uwagi: