Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10077f14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Analiza Sensoryczna ŻywnościKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr inż. Maciej OziembłowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student zna rolę analizy sensorycznej żywności, ma ogólną wiedzę na temat wybranych metod sensorycznych [BZ_W21], rozumie zależności pomiędzy jakością produktu a jego cechami sensorycznymi [BZ_W03], wykazuje się znajomością terminologii związanej z analizą sensoryczną żywności, opisuje wybrane cechy sensoryczne na podstawie odpowiednich norm [BZ_W05].
Umiejętności:
Student po ukończeniu kursu zna podstawową metodologię stosowaną w analizie sensorycznej żywności [BZ_U01], potrafi prawidłowo zaplanować oraz zrealizować badania sensoryczne [BZ_U02], na podstawie których będzie mógł dokonać właściwego wnioskowania odnośnie przeprowadzonych testów [BZ_U03].Kompetencje:
Ukończenie kursu daje studentowi wiedzę z zakresu prawidłowego przygotowania badań sensorycznych żywności zgodnie z wymogami metodologicznymi opartymi głównie na odpowiednich normach ISO [BZ_K05].Wymagania wstępne:
Chemia żywności, matematyka, analiza żywnościTreści kształcenia:
Analiza sensoryczna jako jedna z metod oceny jakości żywności, stosowane pojęcia oraz cechy sensoryczne wybranych produktów spożywczych, sprawność i wrażliwość sensoryczna, pracownia analiz sensorycznych, testy i metody stosowane w analizie sensorycznej, dokumentowanie i analiza wyników.Literatura:
1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I., Sensoryczne badania żywności, podstawy – metody – zastosowania, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2009
2. Towaroznawstwo żywności przetworzonej: technologia i ocena jakości, Świderski F., wyd. 2 popr., Wyd. SGGW, Warszawa 2003
3. Design and analysis of sensory optimization, M.C. Gacula, Jr., Food & Nutrition Press, Trumbull, Connecticut, USAMetody oceny:
Zaliczenie przedmiotu: Studentów posiadających zaliczenie z ćwiczeń uzyskuje zaliczenie przedmiotu.
Zaliczenie ćwiczeń: Zaliczenie ćwiczeń prowadzone jest w oparciu o uzyskanie pozytywnej oceny z dwóch kolokwiów. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. Zaliczenie ćwiczeń prowadzone jest na podstawie średniej ocen.
Uwagi: