Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10078f14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Dodatki do ŻywnościKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. inż. Andrzej JarmolukJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student po ukończeniu kursu zna substancje dodatkowe stosowane w produkcji żywności [BZ_W04, BZ_W07], ich podstawowe właściwości fizykochemiczne i funkcjonalne [BZ_W15] oraz kierunki i limity użycia [BZ_W17].
Umiejętności:
Ukończenie kursu umożliwia tworzenie praktycznych aplikacji receptur przetworów żywnościowych zawierających w swoim składzie substancje dodatkowe [BZ_U05, BZ_U07].Kompetencje:
Student umie dobierać i stosować dodatki do żywności [BZ_K06] postępując zgodnie z prawem, zasadami GMP i mając świadomość konieczności postępowania w tym względzie z zasadami etyki i dbałości o zdrowie konsumenta [BZ_K09, BZ_K12].Wymagania wstępne:
Chemia nieorganiczna i organiczna, biochemia, chemia żywności, ogólna technologia żywnościTreści kształcenia:
Ustawodawstwo regulujące stosowanie substancji utrwalających i dodatków funkcjonalnych. Klasyfikacja i charakterystyka substancji: konserwujących, stabilizujących, emulgujących, zagęszczających, klarujących, smakowych i aromatyzujących, barwiących, przeciwutleniających, preparatów białkowych, kultur startowych i preparatów enzymatycznych. Technologie stosowania substancji dodatkowych w przetwórstwie żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.Literatura:
1. Food additives, Branen A., L., Davidson P., M., Salminen S., Deker M.,Inc.,NewYork, Basel 1990
2. Food additives, Codex alimentarius, Abriged Version,FAO/WHO, Ed. Smith B., Rome 1990
3. Substancje dodatkowe i składniki funkcjonalne żywności, Rutkowski A., Gwiazda, S., Dąbrowski K., Czapski J., Kamiński E., Pluta A., Wyd. Agro and Food Technology 1997
4. Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności, Red. Sikorski Z., E., WNT 2000Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń:
Zaliczenie ćwiczeń prowadzone jest w oparciu o uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium końcowego obejmującego wiedzę z 3 zajęć praktycznych. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa.
Zaliczenie przedmiotu:
Studentów posiadających zaliczenie z ćwiczeń obowiązuje pisemny egzamin testowy w sesji egzaminacyjnej. Egzamin trwa 60 min. Jeśli egzamin nie zostanie zliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.Uwagi: