Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10080f14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Zdrowie zwierząt a bezpieczeństwo produktów zwierzęcychKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
Dr hab. Robert Kupczyński, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
W01 – Opisuje przyczyny chorób – wewnątrz i zewnątrzpochodne czynniki fizyczne, chemiczne
i biologiczne. [BZ1 – W01, BZ1 – W02];
W02 - Ma ogólną wiedzę z zakresu epidemiologii zwalczania i profilaktyki chorób zakaźnych
i niezakaźnych. [BZ1 – W01, BZ1 – W10, BZ1 – W21];
W03 – Rozumie ryzyko występowania i patogenezę chorób odzwierzęcych. [BZ1 – W01, BZ1 – W02];
W04 – Rozumie istotność warunków utrzymania i żywienia zwierząt na występowanie schorzeń metaboliczych i produkcyjnych u bydła i brojlerów mające wpływ na produkty pochodzenia zwierzęcego. [BZ1 – W05, BZ1 – W006,];
W05 – Posiada wiedzę o wpływie dobrostanu zwierząt na jakość mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. [BZ1 – W06, BZ1 – W07];
Umiejętności:
U01 – Stosuje działania z zakresu prewencji weterynaryjnej (dezynfekcja, dezynsekcja, deratyzacja) [BZ1 – U14];
U02 – Stosuje szybkie testy diagnostyczne. Ocenia obciążenie mikrobiologiczne w przetwórstwie żywności [BZ1 - U07];
U03 – Potrafi ocenić ryzyko zagrożenia czynnikami biologicznymi w zakładach przetwórstwa produktów zwierzęcych [BZ1 - U04, BZ1 – U05, BZ1 - U06];
U04 – Potrafi dokonać oceny stanu zdrowia zwierząt pod względem bezpieczeństwa produktów żywnościowych [BZ1 – U7, BZ1 – U14];
U05 – Potrafi korzystać z list kontrolnych SPIWET [BZ1 - U01]Kompetencje:
K01 - Wykazuje potrzebę podnoszenia kwalifikacji zawodowych i potrzebę uczenia się przez całe życie [BZ - K01, BZ - K02];
K02 - Posiada świadomość znaczenia społecznej zawodowej i etycznej odpowiedzialności za kształtowanie i stan środowiska naturalnego, dobrostan zwierząt oraz produkcję bezpiecznej żywności o wysokiej jakości [BZ - K07];
K03 – Potrafi ponosić odpowiedzialność za bezpieczeństwo i ochronę zwierzat i środowiska hodowlanego [BZ - K04, BZ - K09];
K04 - Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy z uwzględnieniem aspektów zdrowia zwierząt [BZ_K09, BZ – K13]; Wymagania wstępne:
dobrostan zwierząt, żywienie zwierząt, fizjologia człowieka i zwierzątTreści kształcenia:
Tematyka zajęć dotyczy podstawowych zagadnień z ochrony zdrowia zwierząt i bezpieczeństwa produktów spożywczych. Podczas zajęć zostaną przedstawione zagadnienia takie jak: przyczyny chorób zwierząt – wewnątrz i zewnątrzpochodne oraz czynniki fizyczne, chemiczne i biologiczne; podstawy epidemiologii oraz zwalczanie chorób zakaźnych, niezakaźnych i odzwierzęcych; wpływ warunków dobrostanu na zdrowie zwierząt i bezpieczeństwo produktów spożywczych; zagrożenia czynnikami biologicznymi człowieka w zakładach przetwórstwa produktów zwierzęcych. Ocena obciążenia mikrobiologicznego.Literatura:
1. Praca zbiorowa pod red. Gliński Z., Kostro K.: Choroby zakaźne zwierząt z zarysem epidemiologii weterynaryjnej i zoonoz. PWRiL 2003.
2. Gliński Z., Buczek J.: Kompendium chorób odzwierzęcych. Wyd. AR w Lublinie 1999.
3. Winiarczyk S., Grądzki Z.: Choroby zakaźne zwierząt domowych z elementami zoonoz. Wyd. PIW w Puławach, 2000.
4. Saba L., Nowakowicz-Dębek B., Bis-Wencel H.: Ochrona zdrowia zwierząt. Wyd. AR w Lublinie, 2000.
5. Opinie EFSA nt. zdrowia zwierząt, bezpieczeństwa żywności i dobrostanu lata 2004-2013. www.efsa.europa.euMetody oceny:
Metody oceny przedmiotu: Test zaliczeniowy na podstawie materiału z wykładów i ćwiczeń na zakończenie kursu. Test obejmuje w 50% materiał wykładowy, a w 50% ćwiczeniowy. Składa się z 22 pytań. Udzielenie >60% odpowiedzi poprawnych oznacza zaliczenie. Czas trwania 60 min. Jeśli kolokwium (test) nie zostanie zliczone w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminach poprawkowych.
Metody oceny ćwiczeń: Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć trzy nieusprawiedliwione nieobecności. W przypadku nieobecności nie usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Ocena na podstawie testu sprawdzającego. Uwagi: