ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NZCS10031o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Analiza żywności II
Kierunek: Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr hab. Teresa Olejniczak
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student po ukończeniu kursu zna techniki laboratoryjne oraz metody i aparaturę stosowaną w analizie żywności. Umiejętności: Studenci potrafią przeanalizować nową metodę, prawidłowo dobrać aparaturę pomiarową bazując na chemicznych i fizycznych właściwościach cukrów, tłuszczy, białek zawartych w żywności.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student współpracuje w zespole i aktywnie zorganizuje stanowisko pracy związane z wykonywanym eksperymentem. Student jest świadomy konieczności przestrzega zasad BHP. Dba o aparaturę pomiarową obsługując ją zgodnie z instrukcjami.

Wymagania wstępne: chemia ogólna i organiczna, chemia żywności

Treści kształcenia: Chemiczne i fizyczne właściwości tłuszczów, cukrów, białek zawartych w żywności (mleku, mięsie, warzywach). Metody ekstrakcji, sączenia, destylacji, oczyszczania podczas przygotowania próbek w analizie produktów żywnościowych. Teoretyczne aspekty i praktyczne zastosowanie szeregu analitycznych technik w przemysłowych i badawczych laboratoriach wykorzystywanych w analizie produktów żywnościowych (chromatografia gazowa, spektrofotometria, polarymetria).

Literatura: 1. Food analysis; S. Nielsen; An Aspen Publication; Gaithersburg 2003. 2. Metody analizy żywności; . J. Budsławski, Z. Drabent Wydawnictwo Naukowo-TechniczneWarszawa 1972. 3. Badanie jakości produktów spożywczych; M. Krełowska-Kułdas; Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne; Warszawa 1993.

Metody oceny: sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych, egzamin ustny

Uwagi: