Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NZCS10034o14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Żywienie człowieka IKierunek:
Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Jadwiga BiernatJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu żywienia człowieka. Student opisuje i charakteryzuje różne grupy składników pokarmowych występujących w produktach. Student zna i tłumaczy skutki niewłaściwego odżywiania. Student objaśnia podstawowe zasady racjonalnego żywienia. Student formułuje i wymienia jego przyczyny. Student rozróżnia i wskazuje zasady racjonalnego żywienia. Student umie wyliczyć, zdefiniować i zidentyfikować czynniki, wpływające na stan odżywienia organizmu. Umiejętności: Student zna wyposażenie laboratorium analizy żywności oraz specyfikę i zasady bezpiecznej pracy z odczynnikami chemicznymi Student ma opanowane podstawowe metody oznaczania wybranych składników pokarmowych w produktach spożywczych. Student oblicza i szacuje pobranie wybranych składników pokarmowych z całodziennymi racjami pokarmowymi. Student ocenia i interpretuje uzyskane wyniki w aspekcie wpływu na organizm człowieka. Student obsługuje wybrane programy żywieniowe.
Kompetencje:
Student ma świadomość ważności przestrzegania zasad racjonalnego żywienia w społeczeństwie. Student wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt laboratoryjny. Ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania. Student ma świadomość postępowania, w zakresie uzyskanej wiedzy i umiejętności, zgodnie z zasadami etyki.Wymagania wstępne:
chemia żywności, biochemia, ogólna technologia żywności, mikrobiologia
Treści kształcenia:
Podstawowe wiadomości o składnikach odżywczych i nieodżywczych: ich budowa, metabolizm, zapotrzebowanie, występowanie w żywności. Charakterystyka żywieniowa podstawowych grup produktów spożywczych. Bilans energii i kontrola masy ciała. Zalecenia żywieniowe. Piramida żywieniowa. Żywienie a zdrowie.Literatura:
1.Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu cz. I. PWN, Warszawa, 2011. 2.Hasik J., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz. II. PWN, Warszawa, 2011. 3.Smolin L.A., Grosvernor M.B.: Nutrition: Science& Aplication, John Wiley& Sons, USA 2002. 4.Biernat J.(red.): Wybrane zagadnienia z nauki o żywieniu człowieka. UP Wrocław, 2009. 5.Publikacje i artykuły przedstawione w czasie trwania kursu 6.Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2000. 7.Białka w żywności i żywieniu; Prawda o tłuszczach; Współczesna wiedza o węglowodanach; pod red. Jana Gawęckiego, Wydawnictwo AR Poznań, Instytut Danone Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia 1996-1998 8.Żywienie człowieka – ćwiczenia, J. Gawęcki, J. Jeszka, PWN 1995
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń - w oparciu pisemne kolokwia wejściowe i końcowe. Egzamin pisemny.Uwagi: