ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NZCS10034o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Żywienie człowieka I
Kierunek: Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Jadwiga Biernat
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu żywienia człowieka. Student opisuje i charakteryzuje różne grupy składników pokarmowych występujących w produktach. Student zna i tłumaczy skutki niewłaściwego odżywiania. Student objaśnia podstawowe zasady racjonalnego żywienia. Student formułuje i wymienia jego przyczyny. Student rozróżnia i wskazuje zasady racjonalnego żywienia. Student umie wyliczyć, zdefiniować i zidentyfikować czynniki, wpływające na stan odżywienia organizmu. Umiejętności: Student zna wyposażenie laboratorium analizy żywności oraz specyfikę i zasady bezpiecznej pracy z odczynnikami chemicznymi Student ma opanowane podstawowe metody oznaczania wybranych składników pokarmowych w produktach spożywczych. Student oblicza i szacuje pobranie wybranych składników pokarmowych z całodziennymi racjami pokarmowymi. Student ocenia i interpretuje uzyskane wyniki w aspekcie wpływu na organizm człowieka. Student obsługuje wybrane programy żywieniowe.

Kompetencje: Student ma świadomość ważności przestrzegania zasad racjonalnego żywienia w społeczeństwie. Student wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt laboratoryjny. Ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania. Student ma świadomość postępowania, w zakresie uzyskanej wiedzy i umiejętności, zgodnie z zasadami etyki.

Wymagania wstępne: chemia żywności, biochemia, ogólna technologia żywności, mikrobiologia

Treści kształcenia: Podstawowe wiadomości o składnikach odżywczych i nieodżywczych: ich budowa, metabolizm, zapotrzebowanie, występowanie w żywności. Charakterystyka żywieniowa podstawowych grup produktów spożywczych. Bilans energii i kontrola masy ciała. Zalecenia żywieniowe. Piramida żywieniowa. Żywienie a zdrowie.

Literatura: 1.Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu cz. I. PWN, Warszawa, 2011. 2.Hasik J., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz. II. PWN, Warszawa, 2011. 3.Smolin L.A., Grosvernor M.B.: Nutrition: Science& Aplication, John Wiley& Sons, USA 2002. 4.Biernat J.(red.): Wybrane zagadnienia z nauki o żywieniu człowieka. UP Wrocław, 2009. 5.Publikacje i artykuły przedstawione w czasie trwania kursu 6.Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2000. 7.Białka w żywności i żywieniu; Prawda o tłuszczach; Współczesna wiedza o węglowodanach; pod red. Jana Gawęckiego, Wydawnictwo AR Poznań, Instytut Danone Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia 1996-1998 8.Żywienie człowieka – ćwiczenia, J. Gawęcki, J. Jeszka, PWN 1995

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń - w oparciu pisemne kolokwia wejściowe i końcowe. Egzamin pisemny.

Uwagi: