Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RRSN10269o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
WarzywnictwoKierunek:
RolnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
9 / 18 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Eugeniusz KołotaJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Student uzyskuje teoretyczną i praktyczną wiedzę na temat uprawy warzyw w polu i pod osłonami. Posiada umiejętności nawożenia, pielęgnacji, ochrony przed chorobami i szkodnikami oraz zbioru i przygotowania warzyw do sprzedaży.Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student będzie posiadał umiejętności wymagane przy prowadzeniu gospodarstwa specjalizującego się w uprawie polowej oraz szklarniowej warzyw. Może także być doradcą w zakresie technologii uprawy dla producentów warzyw.Wymagania wstępne:
Gleboznawstwo, Fizjologia roślin, Nawożenie roślin.Treści kształcenia:
Podstawowe informacje na temat wartości odżywczej warzyw, wymagań przyrodniczych, nawożenia, zwalczania chwastów, ochrony przed chorobami i szkodnikami, metod zbioru i traktowania posprzętnego. Omawiana jest uprawa ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw w polu i pod osłonami, z uwzględnieniem wykorzystania różnego typu podłoży.Literatura:
1. Kołota E ,Orłowski M., Biesiada A. 2007. Warzywnictwo Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. 2. Knaflewski M./ praca zbiorowa / 2007. Ogólna uprawa warzyw. PWRiL Poznań. 3. Pudelski T. 1999. Uprawa warzyw pod osłonami PWRiL. Warszawa.Metody oceny:
Zaliczenie pisemne.Uwagi: