ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: AGS10006o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Chemia
Kierunek: Agrobiznes
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Natalia Milecka-Tronina
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student potrafi definiować podstawowe pojęcia i prawa chemiczne oraz rozwiązywać zadania z nimi związane. Zna klasyfikację i nomenklaturę związków nieorganicznych i organicznych oraz potrafi rozpoznać typ reakcji chemicznych. Na podstawie reakcji charakterystycznych Student rozpoznaje analizowaną grupę substancji i wskazuje ich swoiste cechy budowy oraz właściwości. Student potrafi wymienić i charakteryzować podstawowe metody i aparaturę stosowaną w laboratorium chemicznym. Umiejętności: Student umie planować i przeprowadzić doświadczenia chemiczne. Wykonuje samodzielnie oznaczenia jakościowe związków. Student potrafi zapisać równania reakcji chemicznej i rozwiązywać zadania obliczeniowe. Analizuje zaobserwowane efekty reakcji chemicznych, opracowuje i wyprowadza na tej podstawie wnioski. Student montuje i obsługuje aparaturę służącą do wykonania podstawowych operacji fizykochemicznych w laboratorium chemicznym. Potrafi oznaczyć podstawowe stałe fizykochemiczne (temperatura topnienia, temperatura wrzenia, współczynnik załamania światła).

Kompetencje: Kompetencje: Student ma świadomość zagrożeń związanych z użyciem odczynników chemicznych i dba o bezpieczeństwo swoje i współpracujących z nim osób w laboratorium chemicznym. Wykazuje aktywną postawę w rozwiązywaniu problemów w grupie. Student wykazuje odpowiedzialność i dbałość o powierzony sprzęt laboratoryjny.

Wymagania wstępne: Opanowany w stopniu dobrym materiał z chemii ze szkoły średniej

Treści kształcenia: Budowa atomu, właściwości pierwiastków. Rodzaje wiązań chemicznych. Równowagi w wodnych roztworach elektrolitów: dysocjacja elektrolityczna, hydroliza soli, iloczyn jonowy wody, pH, roztwory buforowe. Typy i przebieg reakcji chemicznych. Podstawy analizy ilościowej i jakościowej. Izomeria związków organicznych. Nomenklatura, właściwości i reakcje alifatycznych, aromatycznych i heterocyklicznych związków organicznych zawierających typowe grupy funkcyjne. Właściwości chemiczne głównych grup biomolekuł: węglowodanów, aminokwasów, peptydów i białek.

Literatura: 1. Chemia ogólna, L. Pajdowski, PWNT, Warszawa, 1996. 2. Chemia nieorganiczna, K. Gawęcka, A. Mironowicz, Wydawnictwo AR, Wrocław, 2006. 3. Chemia organiczna, C. Wawrzeńczyk, Wydawnictwo AR, Wrocław, 1997, 2001. 4. Chemia organiczna, K. Gawęcka, A. Mironowicz, Wydawnictwo AR, Wrocław, 2006.

Metody oceny: Wiedza: Egzamin pisemny Umiejętności:Zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych na podstawie obecności, wykonanych ćwiczeń oraz przedstawienia ich wyników i wniosków w formie sprawozdań. Kompetencje społeczne: Ocena efektów pracy w zespole

Uwagi: