Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHN10326o14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Chów i Hodowla KoniKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
18 / 18 / 0Prowadzący:
dr Ewa WalkowiczJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student W1 – zna pozycję systematyczną koni w królestwie ssaków [BH1_W01, R1A_W01, InzA_W01]
W2 – posiada wiedzę na temat pochodzenia i udomowienia koni [BH1_W07, R1A_W03, R1A_W05, InzA_W01]
W3 – zna morfologię i anatomię koni różnych typów użytkowych [BH1_W22, R1A_W09]
W4 – potrafi objaśniać procesy trawienne koni różnie żywionych i użytkowanych [BH1_W12, R1A_W04, InzA_W02, InzA_W05]
W5 – potrafi opisać procesy zachodzące w układach rozrodczych ogiera i klaczy [BH1_W11, R1A_W04]
W6 – zna ogóle zasady oceny i selekcji koni różnych ras i typów [BH1_W17, R1A_W06, InzA_W05; BH1_W22, R1A_W09]
Umiejętności: Student: U1 – prawidłowe obchodzenie się z koniem w czasie obsługi [BH1_U04, R1A_U04, InzA_U01, InzA_U07, InzA_U08; BH1_U08, R1A_U06, InzA_U01, InzA_U02, InzA_U04, InzA_U06]
U2 – rozpoznaje nomenklaturę zootechniczną okolic i części ciała koni [BH1_U01, R1A_U01, R1A_U03, InzA_U01, InzA_U04]
U3 – rozpoznaje nomenklaturę zootechniczną umaszczeń koni [BH1_U01, R1A_U01, R1A_U03, InzA_U01, InzA_U04]
U4 – nabywa umiejętności dokonywania pomiarów koni [BH1_U01, R1A_U01, R1A_U03, InzA_U01, InzA_U04]
U5 – nabywa umiejętności prowadzenia dokumentacji hodowlanej koni [BH1_U01, R1A_U01, R1A_U03, InzA_U01, InzA_U04]
U6 – potrafi ocenić pokrój konia i zaproponować odpowiednią bonitację w polskiej dokumentacji hodowlanej [BH1_U10, R1A_U06, InzA_U01]
U7 – potrafi uporządkować i wykorzystać informacje na temat wartości użytkowej koni różnych ras i typów użytkowych [BH1_U06, R1A_U05, InzA_U05, InzA_U07; BH1_U14, R1A_U07, InzA_U08]
U8 – potrafi opracować programy żywieniowe koni różnych ras i typów użytkowych [BH1_U11, R1A_U03, InzA_U01, InzA_U02, InzA_U08]Kompetencje:
Student K1 – rozumie znaczenie gospodarcze chowu i hodowli koni [BH1_K05, R1A_K04; BH1_K07, R1A_K05, InzA_K01, InzA_K02]
K2 – potrafi osobiście obsługiwać konie, jak również potrafi wytłumaczyć zasady obchodzenia się z koniem [BH1_K03, R1A_K03]
K3 – rozumie odpowiedzialność hodowcy i użytkownika konia za dobrostan koni [BH1_K04, R1A_K03, InzA_K01; BH1_K06, R1A_K04]
K4 – rozumie ważność przestrzegania zasad BHP w obchodzeniu się z koniem [BH1_K03, R1A_K03; BH1_K04, R1A_K03, InzA_K01]Wymagania wstępne:
genetyka, anatomia, fizjologiaTreści kształcenia:
Zagadnienia omawiane w czasie kursu dotyczą umiejscowienia gatunku konia (Equus Caballus) w systematyce organizmów żywych,
szczególnie ssaków, oraz umiejscowienie koni w grupie zwierząt gospodarskich. Student poznaje morfologię i funkcjonowanie
poszczególnych układów i narządów konia w czasie wzrostu i rozwoju i w czasie różnych typów użytkowania. Poznaje niezbędne
elementy prowadzenia pracy hodowlanej, to znaczy pomiarów koni, określania wzrostu i rozwoju, oceny pokroju, analizy rodowodów,
analizy wyników różnych prób użytkowych. Podawane są również zasady żywienia koni różnych grup oraz rozmnażanie
wyselekcjonowanych koni z wykorzystaniem najnowszych biotechnologii z tym związanych.Literatura:
Hodowla i chów koni. E.Walkowicz, E. Jodkowska. Przewodnik do ćwiczeń, AR W-w 1997;
Hodowla koni. J.Zwoliński, PWRiL W-wa 1983;
Żywienie koni. Sasimowski E., Budzyński M., PWRiL, Warszawa 1987;
Metody doskonalenia koni. Kaproń M. Wyd. AR Lublin, 1999
Konie i rumaki. Periodyk
Koń Polski. Periodyk
Przegląd hodowlany. PeriodykMetody oceny:
Weryfikacja umiejętności U1, U4, U6 i kompetencji K2 i K4 zostanie przeprowadzona w czasie wyjazdu terenowego (8 h). Podstawą zaliczenia będzie prezentacja obsługi i użytkowania koni, zgodnie z zasadami BHP. Umiejętności U2, U3 zostaną zweryfikowane na sprawdzianie pisemnym, trwającym 45 minut, na podstawie 5 pytań. Student musi odpowiedzieć poprawnie na trzy z nich. Umiejętności U5, U7 zostaną zweryfikowane na podstawie projektu, obejmującego tworzenie linii hodowlanej wybranej rasy. Umiejętności U8 i kompetencje K1 zostaną zweryfikowane na podstawie projektu porównawczego różnych wariantów żywieniowych.
Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa, tolerowana jest tylko 1 nieusprawiedliwiona nieobecność. Nieobecności (maksymalnie 3) student zalicza na podstawie pisemnego opracowania z nieobecnych zajęć i ustnej weryfikacji opracowania. Zaliczenie końcowe ćwiczeń na podstawie średnich ocen.
Podstawą zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie ćwiczeń. Wiedza (W1-W6) zostanie zweryfikowana na podstawie pisemnego egzaminu, na którym student odpowiada na 70 pytań testowych. Czas trwania egzaminu to 60 minut. Do zaliczenia egzaminu wymagane jest 51 % poprawnych odpowiedzi . Jeśli egzamin nie zostanie zaliczony w I terminie, student ma prawo go zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.Uwagi: