ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHN10327o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Chów i Hodowla Trzody Chlewnej
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 9 / 27 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Damian Knecht prof. nadzw., dr inż. Anna Jankowska-Mąkosa, mgr inż. Sebastian Środoń, mgr inż. Kamil Duziński
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student W1 - zna i charakteryzuje rasy świń utrzymywane w Polsce i na świecie [BH1_W07, R1A_W03, R1A_W05, InzA_W01]; W2 - zna parametry w zakresie użytkowości rozpłodowej, tucznej i rzeźnej oraz wykazuje znajomość zasad żywienia trzody chlewnej [BH1_W12, R1A_W04, InzA_W02, InzA_W05]; W3 - ma ogólną wiedzę z zakresu wyposażenia technicznego w produkcji trzody chlewnej i zna technologię produkcji świń [BH1-W15, RIA-W05, RIA-W03, RIA-W04, InzA-W02]; W4 - posiada wiedzę na temat struktury organizacji hodowli trzody chlewnej w Polsce [BH1_W13, R1A_W03]. Umiejętności: Student: U1 - wykazuje umiejętność analizy każdego etapu chowu z elementami hodowli z uwzględnieniem elementów krytycznych [BH1-U06, RIA-U05, InzA-U05, InzA-U07]; U2 - potrafi opracowywać projekty z zakresu chowu świń uwzględniające strukturę funkcjonowania organizacji hodowlanych w Polsce [BH1-U09, RIA-U06, InzA-U01].

Kompetencje: Student: K1 - rozumie zjawiska rynkowe w otoczeniu podmiotów zajmujących się produkcją trzody chlewnej [BH1_K09, R1A_K06]; K2 - ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole [BH1_K02, R1A_K02].

Wymagania wstępne: Przed rozpoczęciem realizacji przedmiotu student powinien znać podstawy ogólnej hodowli i genetyki zwierząt oraz fizjologii świń.

Treści kształcenia: Na kursie przedstawione zostaną czynniki oddziaływujące na chów trzody chlewnej. Studenci zapoznają się z systemami produkcji świń, poznają systemy ich utrzymania oraz metody żywienia poszczególnych grup technologicznych. Słuchacze zaznajomią się z ekonomiką chowu trzody chlewnej i elementami, które mają wpływ na racjonalny i opłacalny odchów prosiąt, warchlaków i tuczników. Przedstawione zostaną najnowsze trendy w hodowli trzody chlewnej i ich wpływ na produkcję towarową.

Literatura: 1. Grudniewska B. (red.). Hodowla i użytkowanie świń, Wyd. ART. Olsztyn 1998. 2. Kondracki S. Chów świń. PWRiL, Warszawa 1998. 3. Szulc T. (red.). Chów i hodowla zwierząt, Wyd. AXA. Wrocław 2005. 4. Pejsak Z. Ochrona zdrowia świń, Wyd. PWR, 2007. 5. Jackson P., Cockroft P. Choroby świń, Wyd. Med. Urban& Partner, 2009. 6. www.polsus.pl

Metody oceny: Na ćwiczeniach zostaną zweryfikowane umiejętności: U1, U2 oraz kompetencje: K1, K2, na podstawie realizowanego projektu indywidualnego obejmującego zakres parametrów chowu i wybranych elementów hodowli trzody chlewnej. Podstawą do zaliczenia U1, U2 i K1, K2, będzie wykonanie projektu, w którym zostanie uwzględnionych 75% parametrów omawianych na ćwiczeniach. Podstawą zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie ćwiczeń. Wiedza (W1, W2, W3, W4) zostanie zweryfikowana na wykładach, na podstawie egzaminu składającego się z 5 pytań problemowych. Czas trwania egzaminu to 60 minut. Aby uzyskać zaliczenie student musi prawidłowo odpowiedzieć, na co najmniej 3 pytania. Osoby, które nie uzyskały zaliczenia w pierwszym terminie, będą przystępowały do drugiego terminu w tej samej formie.

Uwagi: