Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BSRS10001o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Wprowadzenie do biotechnologiiKierunek:
Biotechnologia stosowana roślin Typ studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Renata GalekJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Opisuje aktualne osiągnięcia biotechnologii oraz perspektywy jej rozwoju. Rozumie potrzebę wykorzystania technik biotechnologii dla podniesienia efektywności wykorzystania rożnych organizmów żywych przez człowieka. Rozumie potrzebę ochrony bioróżnorodności gatunków i środowiska naturalnego. Potrafi wskazać związki oraz zależności między biotechnologią a naukami przyrodniczymi, ścisłymi i społecznymi. Charakteryzuje podstawowe metody transformacji genetycznej roślin. Kompetencje:
Ma świadomość znaczenia wpływu biotechnologii roślin na stan środowiska naturalnego i jakość życia ludzi. Rozumie potrzebę dokształcania się przez całe życie i podnoszenia kompetencji zawodowych i społecznych. Potrafi myśleć i działać kreatywnie w kierunku praktycznego wykorzystania biotechnologii roślin.Wymagania wstępne:
Treści kształcenia:
W ramach prowadzonego przedmiotu zostaną studentom przedstawione praktyczne i badawcze wykorzystania różnych technik biotechnologicznych w różnych obszarach: medycynie i ochronie zdrowia, przemyśle rolno- spożywczym, ochronie środowiska naturalnego i bioróżnorodności a szczególna uwaga zostanie zwrócona na korzyści płynące z zastosowania tych metod w procesie doskonalenia roślin uprawnych. Studenci zostaną zapoznani z podstawowymi elementami otrzymywania genetycznie zmodyfikowanych roślin w kontekście szerokich dylematów ich uprawy w Europie. Literatura:
Dylematy współczesnej biotechnologii z perspektywy biotechnologa i prawnika. 2000. Twardowski T. Michalska A., Dom Organizatora. Toruń 2000.
Biotechnologia Molekularna. Geneza, przedmiot, perspektywy badań i zastosowań. Buchowicz J., Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007, 2011.
Biotechnologia roślin. 2007. Pod red. S. Malepszy. PWN, Warszawa;
Metody oceny:
Zaliczenie na podstawie pracy kontrolnej.Uwagi: