Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ZJS20005o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Wykrywanie patogenów żywnościKierunek:
Zarządzanie jakością i analiza żywnościTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Jacek Bania, dr hab. Jarosław Bystroń, prof. UPW, dr Magdalena Podkowik, dr Krystyna Morzyk Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza - Student zna systematykę oraz mechanizmy patogenności mikroorganizmów przenoszonych przez żywność, charakteryzuje podstawowe techniki detekcji patogennych mikroorganizmów przenoszonych przez żywność oraz innych zagrożeń biologicznych związanych z żywnością.
Umiejętności – student dobiera właściwe metody oznaczania patogennych mikroorganizmów w produktach żywnościowych.Kompetencje:
Student potrafi stosować właściwe metody oznaczania patogennych mikroorganizmów w produktach żywnościowych. Wymagania wstępne:
biochemia, mikrobiologiaTreści kształcenia:
Klasyfikacja patogennych mikroorganizmów przenoszonych przez żywność. Mechanizmy patogenności mikroorganizmów przenoszonych przez żywność. Metody detekcji patogennych mikroorganizmów i czynników patogennych w żywności.Literatura:
1. Maria Wojtatowicz, Regina Stempniewicz, Barbara Żarowska, Waldemar Rymowicz, Małgorzata Robak. Mikrobiologia ogólna. Wydawnictwo UP we Wrocławiu 2008.
2. Jerzy Molenda. Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. ISBN: 978-83-7717-023-6. Wydawnictwo UP we Wrocławiu, 2010.
3. Eligia M. Szewczyk. Diagnostyka bakteriologiczna. Wydawnictwo Naukowe PWN 2005.
Metody oceny:
ocena uczestnictwa w zajęciach, kolokwium testoweUwagi: