Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ZJS20007o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Informatyka stosowanaKierunek:
Zarządzanie jakością i analiza żywnościTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Tomasz BoruczkowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Podstawowe pojęcia z zakresu kryptografii komputerowej. Zastosowanie programu Statistica w doświadczalnictwie. Instalacja oraz obsługa systemu operacyjnego z rodziny Linux. Znajomość zasad pracy w programie LibreCAD – umiejętność tworzenie płaskich rysunków technicznych. Podstawy zastosowania programu ImageJ do analizy cyfrowych obrazów.
Umiejętności: Studenci potrafią zabezpieczać kryptograficznie dane przechowywane na różnego rodzaju nośnikach. Potrafią wysyłać zaszyfrowane maile oraz maile z podpisem certyfikowanym. Posiadają umiejętność zastosowania poszczególnych modułów obliczeniowych Statistica do analiz doświadczalnych. Potrafią zainstalować system operacyjny z rodziny Linux, znają jego podstawową obsługę. Potrafią również wykonać rysunek techniczny płaski z użyciem oprogramowania CAD. Potrafią także użyć program ImageJ do podstawowej analizy dowolnego obrazu cyfrowego.
Kompetencje:
Student ma świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności w odniesieniu do korzystania i przetwarzania informacji.Wymagania wstępne:
matematyka, informatyka, statystyka Treści kształcenia:
Bezpieczeństwo pracy – bezpieczeństwo danych: szyfrowanie danych na nośnikach, szyfrowanie poczty, wysyłanie poczty z podpisem certyfikowanym. Przygotowanie oraz przenoszenie danych do Statistica, podstawowe obliczenia statystyczne. Instalacja oraz obsługa systemów z rodziny Linux. Obsługa programu LibreCAD, podstawy tworzenia rusunków płaskich. Obsługa programu ImageJ, podstawy analizy komputerowej obrazów cyfrowychLiteratura:
1.Przystępny kurs statystyki w oparciu o program STATISTICA PL na przykładach z medycyny, Stanisz A., Kraków 1998; 2. Komputerowa analiza i przetwarzanie obrazów, Tadeusiewicz R., Korohoda P., Kraków 1997 Metody oceny:
ocena pracy studentów na zajęciach Uwagi: