Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ZJS20009o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Techniki chromatograficzne w analizie żywnościKierunek:
Zarządzanie jakością i analiza żywnościTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 20 / 0Prowadzący:
dr hab. Teresa OlejniczakJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Po zakończeniu kursu student zna teoretyczne podstawy metod chromatograficznych. W zależności od budowy oznaczanego związku student używa chromatografii gazowej wyposażonej w detektor płomieniono-jonizacyjny lub masowy lub wysokociśnieniowej chromatografii cieczowej.
Umiejętności
Student umie przygotować próby do analizy. Student potrafi wykonywać analizy ilościowe oraz formułować na tej podstawie wnioski jakościowe.
Kompetencje:
Student jest kreatywny, zdolny do rozwiązywaniu prezentowanych na wykładzie problemów. W trakcie dyskusji jest aktywny i otwarty na opinię innych, świadomy szybko postępującego rozwoju nauk biologicznych.Wymagania wstępne:
chemia organiczna, chemia fizycznaTreści kształcenia:
Przedstawienie fizykochemicznych podstaw metod chromatograficznych. Nabycie umiejętności wyboru odpowiedniej techniki chromatograficznej. Poznanie zasad działania i obsługi aparatury chromatograficznej. Omówienie zastosowań technik chromatograficznych w analizie żywności.Literatura:
1. Z. Witkiewicz, "Podstawy Chromatografii", WNT Warszawa 2000.
2. Z. Witkiewicz, J. Hepter, "Chromatografia Gazowa", WNT Warszawa, 2000.
3. W. Rödel, G. Wölm, "Chromatografia gazowa", PWN Warszawa 1992.
4. R. Rosset, H. Kołodziejczyk, "Współczesna chromatografia cieczowa", PWN Warszawa 2001.
5. R. Michalski, "Chromatografia jonowa, podstawy i zastosowania", WNT Warszawa 2005.
6. M. Kamiński, R. Kartanowicz, "Chromatografia cieczowa", CEEAM, Gdańsk 2004.
7. Z. Witkiewicz, J. Kałużna-Czaplińska, "Podstawy chromatografii i technik elektromigracyjnych", WNT Warszawa, 2011.
Metody oceny:
sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych, egzamin ustny
Uwagi: