ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ZJS20009o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Techniki chromatograficzne w analizie żywności
Kierunek: Zarządzanie jakością i analiza żywności
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 20 / 0
Prowadzący: dr hab. Teresa Olejniczak
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Po zakończeniu kursu student zna teoretyczne podstawy metod chromatograficznych. W zależności od budowy oznaczanego związku student używa chromatografii gazowej wyposażonej w detektor płomieniono-jonizacyjny lub masowy lub wysokociśnieniowej chromatografii cieczowej. Umiejętności Student umie przygotować próby do analizy. Student potrafi wykonywać analizy ilościowe oraz formułować na tej podstawie wnioski jakościowe.

Kompetencje: Student jest kreatywny, zdolny do rozwiązywaniu prezentowanych na wykładzie problemów. W trakcie dyskusji jest aktywny i otwarty na opinię innych, świadomy szybko postępującego rozwoju nauk biologicznych.

Wymagania wstępne: chemia organiczna, chemia fizyczna

Treści kształcenia: Przedstawienie fizykochemicznych podstaw metod chromatograficznych. Nabycie umiejętności wyboru odpowiedniej techniki chromatograficznej. Poznanie zasad działania i obsługi aparatury chromatograficznej. Omówienie zastosowań technik chromatograficznych w analizie żywności.

Literatura: 1. Z. Witkiewicz, "Podstawy Chromatografii", WNT Warszawa 2000. 2. Z. Witkiewicz, J. Hepter, "Chromatografia Gazowa", WNT Warszawa, 2000. 3. W. Rödel, G. Wölm, "Chromatografia gazowa", PWN Warszawa 1992. 4. R. Rosset, H. Kołodziejczyk, "Współczesna chromatografia cieczowa", PWN Warszawa 2001. 5. R. Michalski, "Chromatografia jonowa, podstawy i zastosowania", WNT Warszawa 2005. 6. M. Kamiński, R. Kartanowicz, "Chromatografia cieczowa", CEEAM, Gdańsk 2004. 7. Z. Witkiewicz, J. Kałużna-Czaplińska, "Podstawy chromatografii i technik elektromigracyjnych", WNT Warszawa, 2011.

Metody oceny: sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych, egzamin ustny

Uwagi: