Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ZJS20010o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Formy ochrony własności intelektualnej i przemysłowejKierunek:
Zarządzanie jakością i analiza żywnościTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Anna OlszewskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Potrafi scharakteryzować poszczególne przedmioty prawa własności przemysłowej oraz prawa autorskiego. Rozróżnia i charakteryzuje systemy ochrony dotyczące wynalazków i utworów, obowiązujące w Polsce. Wykazuje się znajomością terminologii patentowej. Potrafi zidentyfikować procedury postępowania przed Urzędem Patentowym. Zna narzędzia ochrony własności intelektualnej i sposoby rozstrzygania sporów. Posiada ogólną orientacje w zasadach prawa cywilnego
Umiejętności
Student rozróżnia poszczególne przedmioty własności przemysłowej, potrafi je nazwać oraz przyporządkować im właściwe prawa ochronne. Student potrafi w praktyczny sposób korzystać z opisu patentowego jako źródła literatury i wiedzy o dostępnych rozwiązaniach. Potrafi korzystać z utworu w rozumieniu prawa autorskiego nie naruszając obcych praw
Kompetencje:
Student ma świadomość prawnej ochrony przedmiotów własności intelektualnej. Wykazuje zrozumienie dla poszanowania praw własności przemysłowej, autorskich oraz praw pokrewnych. Postępuje zgodne z zasadami poszanowania autorstwa w działalności związanej z realizacją prac twórczych (w tym prac dyplomowych). Domaga się poszanowania praw autorskich utworów przez siebie tworzonych.Wymagania wstępne:
mikrobiologia, chemia, mechanika Treści kształcenia:
Podstawy prawa własności intelektualnej. Prawo własności przemysłowej. Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. Przedmiot i podmioty prawa własności przemysłowej. Postępowanie przed Urzędem Patentowym RP. Prawnopatentowa kwalifikacja osiągnięć technologicznych. Praktyczne aspekty ochrony własności intelektualnej i przemysłowej w dziedzinie technologia żywności i żywienie. Wynalazki technologiczne w konwencjach międzynarodowych i porządku prawnym Unii Europejskiej. Literatura:
„Poradnik wynalazcy”- praca zbiorowa pod redakcją Andrzeja Pyrży, wyd. 2 uzup. Warszawa 2009;
„ Wynalazek biotechnologiczny. Przedmiot patentu”, Helena Żakowska-Henzler, Warszawa 2006;
„Patentowanie wynalazków biotechnologicznych” praca zbiorowa pod redakcją Wiesława Kotarby, Warszaw 2003.
Metody oceny:
zaliczenie wykładów na podstawie list obecnościUwagi: